Hlavní obsah

Katarský princ zůstává za mřížemi, prověřuje se Němcovo rozhodnutí

Právo, Novinky, Jakub Troníček, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Katarský princ Hamad A. as-Sání zůstává za mřížemi, rozhodl ve čtvrtek soud. Pražští kriminalisté navíc začali prověřovat, jestli ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) neporušil zákon, když rozhodl o tom, že člen katarské královské rodiny, který je podezřelý ze zneužívání nezletilých dívek, bude vydán do své domoviny.

Článek

"Podnět k prověření jsem učinila z vlastní iniciativy v úterý," řekla Právu nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová s tím, že se v případu objevila určitá pochybení. Více informací však odmítla sdělit. "Nelze ohrozit objasnění skutečností důležitých pro posouzení věci," uvedla Benešová.

"Podnět jsme obdrželi a příslušní vyšetřovatelé ho samozřejmě budou velmi pečlivě prověřovat," řekl Právu bez dalších podrobností ředitel policie v obvodu Praha II Jan Navrátil. Policisté se budou muset zabývat i trestním oznámením na ministra Němce, které obdrželo v úterý Nejvyšší státní zastupitelství.

Ministerstvo: vyšetřování vítáme

Ministerstvo spravedlnosti se ústy svého mluvčího Petra Dimuna nařčením z nezákonnosti brání a iniciativu Nejvyššího státního zastupitelství vítá. "Očekáváme, že výsledky šetření s konečnou platností vyvrátí mediální spekulace, které se okolo tohoto případu vyskytly," řekl Dimun. Ministerstvo podle něj konzultovalo Němcovo rozhodnutí s předními odborníky na trestní právo, konkrétně se soudcem Nejvyššího soudu Zdeňkem Šámalem a prvním náměstkem ministra Vladimír Králem.

"Oba potvrdili, že rozhodnutí je zcela v souladu se zákonem," uvedl Dimun. Ministerstvo spravedlnosti zároveň podle něj trvá na tom, že o případu opakovaně jednalo s ministerstvem zahraničních věcí a rozhodnutí o předání trestního řízení je plně v souladu se zahraničněpolitickými zájmy ČR.

S oznámením o chystaném vydání prince Dimun naznačoval, že Praha na extradici přistoupila s posvěcením ministerstva zahraničí, jež prý bylo pod silným tlakem katarské strany. 

Katar na nás údajně netlačil

Zasvěcený diplomatický zdroj Práva ale takový výklad odmítl. "Katar na nás nijak netlačil, i když neustále dával najevo, že mu na osudu prince záleží. Zdá se, že pro ně Hamad má poměrně velkou důležitost," uvedl. "My jsme ale Katařanům odpovídali, že extradice je záležitostí ministerstva spravedlnosti, do níž nemůžeme nijak zasahovat," tvrdil.

Soudkyně Monika Křikavová, která má případ na starosti, odmítla včera zákonnost ministrova rozhodnutí komentovat s tím, že o něm a o dalším postupu soudu ve věci as-Sáního předání bude ve čtvrtek rozhodovat na neveřejném jednání tříčlenný senát. Už minulý týden Křikavová připustila, že ministrovo rozhodnutí je pro soud závazné a nelze ho zvrátit. "Pokud budou splněny všechny zákonné náležitosti, musím trestní řízení okamžitě přerušit," vysvětlila soudkyně.

Související články

Soud nepřeruší stíhání katarského prince

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat....

Výběr článků

Načítám