Hlavní obsah

Kastelán zničil obrazy z malířského sympozia, soud mu potvrdil podmínku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Žádné slitování s díly moderního malířského umění ze sympozia neměl bývalý kastelán zámku Valtice Michal Tlusták. Svým podřízeným nařídil, aby několik desítek děl zlikvidovali, malby skončily v kontejneru a v plamenech. Soud Tlustáka potrestal 30měsíční podmínkou s odkladem na 3,5 roku, jeho odvolání pak brněnský Krajský soud ve středu zamítl. Škoda byla v případu vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Michal Tlusták při čekání na líčení (archivní snímek)

Článek

Ve Valticích se umělecké sympozium Velký formát konalo v letech 2001 až 2005. V roce 2011 Tlusták svým podřízeným nařídil, aby pětačtyřicet děl uskladněných na zámku zničili, přestože věděl, že k plátnům nemá žádný vlastnický vztah.

Případ začala policie vyšetřovat v roce 2014 v souvislosti s chystanou výstavou jednoho z poškozených - Vladimíra Franze. Ten si chtěl na zámku vyzvednout některá plátna pro plánovanou výstavu v Moravském Krumlově na Znojemsku. Našel na místě ale jen zbytky obrazů.

Tlusták se nejprve k činu doznal, u soudu ale otočil a tvrdil, že se zmizením obrazů nemá nic společného. Bývalého kastelána potrestal už Okresní soud v Břeclavi, Tlusták se ale s uloženým trestem nesmířil a podal odvolání.

„Rozsudek nemůže obstát, je tam celá řada vad týkající se skutkového i právního hodnocení. Soud neměl na jisto postaveno zhola nic. Klient by měl být zproštěn,“ argumentoval obhájce. Sám Tlusták k soudu nedorazil. „Odvolání je zcela nedůvodné, rozsudek je velmi precizní a vyvrací všechny argumenty obžalovaného,“ kontroval státní zástupce.

Senát v čele s Alešem Flídrem nakonec neměl pro kastelánovo chování pražádné pochopení a odvolání smetl ze stolu.

„S obžalovaným je možno souhlasit v tom, že sympozium mělo určité prvky happeningu a organizační a právní zajištění nebylo dokonalé. To však kastelána, který by měl mít výrazně vyšší povědomí o uměleckých dílech než má běžný člověk, neomlouvá. Přistoupil k jednání, které je mu jednoznačně prokázáno, řada svědků vypověděla jednoznačně o tom, co se stalo. A i my po letech souzení žasneme nad tím, co vlastně udělal,“ prohlásil soudce Flídr s tím, že podmínka je v tomto případě ještě mírným trestem.

Reklama

Výběr článků

Načítám