Hlavní obsah

Za spálení 45 obrazů dostal kastelán podmínku

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Dva a půl roku podmíněně vyměřil v úterý Okresní soud v Břeclavi bývalému kastelánovi valtického zámku Michalu Tlustákovi. Podle soudu prokazatelně nechal zlikvidovat nejméně 45 obrazů. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Michal Tlusták přišel jen na první projednání svého případu.

Článek

„Je bez jakýchkoliv pochyb prokázáno, že příkaz k likvidaci vydal Tlusták, na vlastní ničení obrazů se přišel několikrát podívat,“ řekla soudkyně Helena Slunská, podle které výpovědi zaměstnanců zámku potvrdily přímý příkaz k zničení obrazů od tehdejšího správce zámku.

V kauze šlo původně o 58 obrazů, soudkyně ale po zvážení všech důkazů nabyla pochybnosti o tom, za jakých okolností zmizelo 13 z nich. Nebylo podle ní prokázáno, že v době ničení na zámku byly.

Obrazy zůstaly na zámku po deseti mezinárodních sympoziích Velký formát, která se uskutečnila ve dvou vlnách v letech 1992 až 1996 a poté ještě v letech 2001 až 2005.

„Obrazy z prvního cyklu byly uskladněny ve druhém patře zámku. Předmětem likvidace podle jeho pokynu byla plátna z druhého cyklu, uskladněná v prvním patře zámku,“ uvedla soudkyně Slunská. Podle soudkyně se tak stalo v souvislosti s plánem využití prostor ke komerčním účelům, jako jsou kavárna a dětský koutek.

Původně se přiznal

Slunská připomněla, že kastelán se ke zničení obrazů přiznal při zasedání soudu, kde se rozhodovalo o jeho vazebním stíhání. Následně při hlavním líčení vinu popřel, k předchozímu přiznání ale soudkyně přihlédla, protože bylo v souladu s trestním řádem.

Bývalý kastelán byl souhrnným rozsudkem potrestán za přečin poškození cizí věci a za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky z roku 2016, který se týkal jiné kauzy. Soudkyně mu uložila trest odnětí svobody v délce třiceti měsíců s podmíněným odkladem na 3,5 roku. Dále pak trest zákazu řízení na dva roky.

„Trest považuji za přiměřený. Jednoznačně se u soudu ukázalo, že plátna nechal zlikvidovat, aby se uvolnily prostory. Ty hned po vyklizení pronajal své tehdejší přítelkyni,“ řekl státní zástupce Jiří Zemek, který případ podobného druhu považuje za ojedinělý. Přesto si ponechal lhůtu na vyjádření. „Počkám až na písemné vyhotovení rozsudku,“ řekl.

Tlusták u soudu chyběl, už v úvodu procesu požádal o projednání věci v jeho nepřítomnosti. Obhájce Tomáš Cimbota předpokládá, že se jeho klient odvolá.

Případ začala policie vyšetřovat v roce 2014 v souvislosti s chystanou výstavou jednoho z poškozených - Vladimíra Franze. Ten si chtěl na zámku vyzvednout některá plátna pro plánovanou výstavu v Moravském Krumlově na Znojemsku. Našel na místě ale jen zbytky obrazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám