Hlavní obsah

Kastelán odsouzen za krádež starých tisků

PLZEŇ

Okresní soud v Plzni uložil čtyřletý nepodmíněný trest bývalému kastelánovi kláštera v Plasích Martinu Mejcharovi. Ten rozprodal cenné staré tisky v pražských antikvariátech a peníze utratil. Celková hodnota knih byla podle znalců minimálně milión korun.

Článek

První stín podezření na Mejchara padl poté, co se loni na policii obrátil majitel jednoho z pražských antikvariátů, který od kastelána kradené knihy koupil. "Požádal jsem o posouzení knih odborníky z Národního muzea a k mému překvapení zjistili, že se jedná o knihy z jejich fondu umístěné v klášteře v Plasích," uvedl už dříve majitel antikvariátu Jan Placák s tím, že mezitím už prodal nejdražší knihu - Atlas z 18. století, jehož hodnota se pohybuje okolo miliónu korun.

"Pan Mejchar u nás pracoval třičtvrtě roku. Byl to aktivní člověk, zapálený pro věc, kterému jsem plně důvěřoval. O to více jsem byl zklamaný. Okamžitě jsme s ním rozvázali pracovní poměr," prohlásil již dříve kastelánův nadřízený Karel Drhovský.

Kromě toho se při podrobné kontrole zjistilo, že si kastelán  nechával proplácet památkovým ústavem desítky tisíc korun za práce, které nebyly nikdy provedeny. Policie podezření zatím vyšetřuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám