Hlavní obsah

Kamioňák zablokoval Ukrajince v BMW a sápal se po něm. Vybržďoval mě, hájí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěl jsem po něm jenom vysvětlení za prasárny, co mi udělal na silnici. Tak v úterý vysvětloval před Okresním soudem Plzeň-jih řidič kamionu Jan Šefl, proč zablokoval Ukrajince ve vozidle BMW a sápal se po něm.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaný řidič kamionu u Okresního soudu Plzeň-jih

Článek

Státní zástupkyně Šárka Komorousová podala na 44letého muže návrh na potrestání za výhrůžky ublížením na zdraví, které údajně souvisejí s národností poškozeného. Za to Šeflovi v případě uznání viny hrozí až tři roky vězení.

Incident se odehrál loni v září ve Stodu na jižním Plzeňsku.

„Podezřelý nejprve předjel nákladním vozidlem s návěsem přes dvojitou plnou čáru osobní automobil BMW X5 poškozeného Nazara Z. a poté, co dojel do Stodu, zastavil kolmo přes oba dva jízdní pruhy, čímž znemožnil poškozenému projet,“ uvedla žalobkyně, co předcházelo samotnému konfliktu.

Vybrždění kamiónu na dálnici D5 byl akt msty, žádný omyl, namítá šéf žalobců

Krimi

Podle ní Šefl následně přistoupil k vozidlu cizince a snažil se ho otevřít.

„Poté, co poškozený řekl, že zavolá policii, a podezřelý uslyšel jeho ukrajinský přízvuk, prostrčil své ruce pootevřeným bočním oknem a cloumal s ním s cílem vynutit si otevření dveří,“ popisovala dále státní zástupkyně.

„Přitom na řidiče nadával, že je zkurvený úkáčko a ať odtáhne zpátky domů. Dále mu vyhrožoval rozbitím huby,“ dodala Komorousová.

Sám Šefl před soudem svého jednání litoval s tím, že mu tehdy ruply nervy.

„Vracel jsem se z Itálie do Česka. Jel jsme přes hraniční přechod Folmava a poté pokračoval po silnici směrem na Plzeň,“ vzpomínal Šefl na počátek incidentu.

„Někde u Staňkova jsem dojel bavoráka s českou espézetkou, který jel hrozně pomalu. Snažil jsem se ho předjet, ale on prostě neuhnul, aby mi umožnil bezpečné předjetí. To se mi nakonec podařilo až na plné čáře u Holýšova,“ pokračoval.

Kamera zachytila dodávku, jak vybrzdila kamion v Praze. Musel okamžitě zastavit z rychlosti 80 km/h

Krimi

Podle jeho slov jej pak v kopci za Holýšovem vozidlo zase předjelo. „Zařadil se přede mne a začal brzdit. Musel jsem prudce zpomalit. To se několikrát opakovalo. Už jsem měl vážně vztek,“ pokračoval řidič kamionu.

Pak ve Stodě najel u středového ostrůvku do protisměru a postavil kamion napříč tak, aby řidič BMW nemohl projet.

„Šel jsem k němu a chtěl po něm vysvětlení, proč dělá takové prasárny, proč mě bezdůvodně vybržďuje. Odpovídal mi ukrajinsky,“ podotkl Šefl.

„V tu chvíli jsem byl už tak rozjetý, že jsem mu začal nadávat do zkurvených Ukrajinců a několikrát jsem udeřil do bočního okénka, protože nechtěl otevřít. Kdyby měl ale čisté svědomí, tak se nezamyká v autě,“ dodal Šefl, který s kamionem jezdí více než 15 let.

Proti Ukrajincům prý nic nemá

Jak dále přiznal, podruhé už by se takhle nezachoval.

„Zbytečně jsem se k tomu nechal vyprovokovat. Bral jsem to jako křivdu, hodně mě naštval. Zpětně si říkám, že jsem to měl vydýchat a nereagovat tímto způsobem. Byl jsem tehdy po dlouhé cestě unavený a spěchal domů za rodinou,“ kál se obviněný muž.

Toho správní orgán už loni na podzim potrestal za předjetí na plné čáře pokutou 7000 korun a půlročním zákazem řízení.

Na závěr pak prohlásil, že nic proti Ukrajincům ani cizincům obecně nemá. „Reagoval bych stejně, pokud by to byl kdokoliv jiný. Byl jsem na něj vytočený jako na řidiče, a ne jako na cizince,“ vysvětlil Šefl.

Soud bude příští týden pokračovat výpovědí poškozeného řidiče.

Řidič kamionu schválně vytlačil dodávku na svodidla dálnice. Soud mu teď výrazně snížil trest

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám