Hlavní obsah

Kamion se 48 migranty na D2: turecké řidiče policie podezírá z převaděčství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba turecké řidiče kamionu, který přes Česko převážel 48 migrantů, podezírají jihomoravští policisté z převaděčství. Nikdo ale zatím obviněný nebyl. Kamion s migranty na D2 u Podivína na Břeclavsku kontrolovali ve čtvrtek celníci, lidi v návěsu odhalil jejich velkokapacitní rentgen.

Foto: Celní správa

Celníci na jihu Moravy záchytili migranty v kamionu pomocí velkokapacitního rentgenu

Článek

O vyšetřování případu v pátek informoval mluvčí policie Pavel Šváb. Podle něj jsou běženci pravděpodobně syrské a turecké národnosti. Policie případ prověřuje jako organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Obviněni zatím řidiči nejsou, policisty zajímá, jakou roli v celém případu hrají.

V návěsu kamionu s tureckou poznávací značkou se tísnilo 47 mužů a jedna žena, šlo především o mladé lidi. Celkem 31 z nich uvedlo, že pochází ze Sýrie, 17 z Turecka. Chtěli do Německa, případně do Nizozemska. Kamion měl podle dokladů vézt dlaždice.

Celníci vyhmátli na poli u dálnice D2 nelegální migranty

Krimi

Policie běžence ještě ve čtvrtek večer rozvezla na služebny cizinecké policie po celé republice, kde zjišťuje jejich totožnost. Ještě před tím ale lékař u všech provedl test na covid-19, u všech byl negativní.

Zatím není zřejmé, co s běženci bude dál. „Zajištění cizinci budou buď vráceni na Slovensko, přijeli odtud, nebo pokud požádali o azyl v jiné evropské zemi, poputují podle dublinských dohod do těchto zemí," uvedl Šváb.

Jsme z Alžírska a máme covid, tvrdili migranti celníkům na Benešovsku

Krimi

Celníci na jihu Moravy migranty zadrželi i v minulých měsících, šlo ale vždy o pár lidí. Naposledy koncem října poblíž hranice se Slovenskem zadrželi na polní cestě tři běžence. Žádný z nich neměl u sebe doklad totožnosti, kvůli dalšímu prověřování je převzala policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám