Hlavní obsah

Kamaráda škrtil tkaničkou, tělo hodil do kanálu v Praze

Novinky, kub
Praha

Pražští kriminalisté obvinili 23letého muže z pokusu o vraždu svého o šest let staršího kamaráda, ke kterému mělo dojít loni v listopadu. Mladík cizince podle vyšetřovatelů škrtil tkaničkou do bezvědomí, bezvládné tělo pak hodil do kanálu. Oběť se nakonec utopila, tělo se o několik dní později objevilo v čističce odpadních vod.

Policie obvinila mladíka z vraždy kamaráda v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

O vývoji v případu, na kterém pracovala pražská policie od poloviny loňského listopadu, informoval v úterý mluvčí policie Jan Daněk.

Kriminalisté mladíka, u nějž neuvedli, zda se rovněž jedná o cizince, obvinili z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti, neoprávněného opatření bankovní karty a podvodu. „V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 10 do 18 let,“ upřesnil mluvčí.

Nejdřív se k případu dostalo obvodní oddělení policie 13. listopadu, kdy se v čističce odpadních vod v Praze 6 objevila mrtvola. O případu tehdy rovněž informovaly Novinky.

Vyšetřování ukázalo, že se jednalo o 29letého cizince, a od začátku měli policisté podezření, že mají na stole případ vraždy. „Nasvědčovala tomu například zjištění, že někdo manipuloval s bankovním účtem zemřelého, a také, že zmizely jeho osobní věci z bytu, kde přechodně bydlel,“ popsal vyšetřování Daněk.

Foto: Policie ČR

Tělo muže vyplavila voda v čističce odpadních vod.

Stopy přivedly kriminalisty již zkraje prověřování ke kamarádovi zemřelého. Ten podle mluvčího například opakovaně tvrdil rodině poškozeného, že jsou spolu v kontaktu, ačkoliv muž byl již po smrti. Pozůstalé měl balamutit smyšlenou legendou o cestě oběti do ciziny a rodině dával podle policie neustále falešné naděje.

Když podezřelého mladíka policie zadržela, odmítal se přiznat, jenže jeho výpověď byla v rozporu s poznatky z vyšetřování. „Na podkladě důkazů a po konfrontaci se zjištěnými skutečnostmi se zadržený muž k činu nakonec doznal,“ uvedl Daněk. Samotné trestní stíhání pak zahájili vyšetřovatelé z oddělení vražd známého jako mordparta.

V pražské čističce našli mrtvolu

Krimi

Obviněný uvedl, že s kamarádem popíjel 8. listopadu v jednom z barů v Hostivaři. Pak vyrazili do fastfoodu, přičemž cestou měl svého známého u nedalekého Botiče napadnout. „Zcela bez jakéhokoliv důvodu ho začal chladnokrevně škrtit tkaničkou, až poškozený upadl do bezvědomí,“ sdělil mluvčí.

Foto: Policie ČR

Mladík muže podle policie nejdřív škrtil u Botiče.

Mladík pak měl oběti sebrat mobilní telefon a peněženku s platební kartou. Odešel do rychlého občerstvení, kam měli původně namířeno, a pokusil se tam kartou zaplatit, což se mu nepodařilo, protože neznal PIN kód. Pak se vrátil na místo činu, kde stále ležel jeho kamarád v bezvědomí.

Spolubydlící z ubytovny ho nahlásil kvůli marihuaně, tak ho ubodal. Dostal 15 let

Krimi

„Podezřelý se domníval, že je poškozený mrtvý, a hledal řešení, jak se zbavit těla. Poškozeného proto dotáhl k nedalekému kanálu, kam ho vhodil, aby zamaskoval svůj čin,“ sdělil Daněk.

Tělo muže voda donesla po několika dnech až do čističky. „Podle závěrů soudní pitvy poškozený nezemřel v důsledku škrcení, nýbrž bezprostřední příčinou úmrtí bylo utonutí,“ upřesnil Daněk.

Foto: Policie ČR

Mladík obviněný z pokusu o vraždu.

Podezřelý se ještě snažil v následujících týdnech opakovaně v bankách na severu Moravy i v Praze vybrat peníze z účtu zemřelého, za kterého se podle kriminalistů vydával.

„Snad jen díky zkušenostem bankovních úředníků se mu tento podvod nepodařilo úspěšně zrealizovat,“ zmínil mluvčí s tím, že mladík dosud nebyl schopen hodnověrně vysvětlit motiv činu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám