Hlavní obsah

Kajínka prověřuje policie, mával samopalem na pódiu v Plzni

– Plzeň

Dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, kterého před pěti lety dostala na svobodu z doživotního vězení amnestie prezidenta Miloše Zemana, prověřuje policie. Důvodem je objasnění jeho vystoupení v Plzni na křtu seskupení hudebníků vystupujících pod názvem Ortel. Kajínek při křtu alba přišel na pódium se samopalem. Policie zjišťuje, zda se jednalo o maketu, v opačném případě by Kajínkovi hrozil postih.

Foto: Twitter

Jiří Kajínek na akci skupiny Ortel v Plzni

Článek

Kajínek se přitom coby amnestovaný nesmí od svého propuštění v roce 2017 následujících sedm let dopustit žádného trestného činu, jinak se do vězení vrátí, přičemž je jedno, jestli by se jednalo o úmyslné, či nedbalostní porušení zákona.

Hudebníci v sobotu křtili nové album v plzeňském kulturáku Šeříkovka. V závěru programu pozvali na pódium Jiřího Kajínka, ten měl v jedné ruce láhev a v druhé zvedal na první pohled skutečný samopal s bodákem.

Vzhledem k tomu, že zbraní se na veřejnosti jen tak mávat nesmí, zajímá se o případ policie a podle informací Novinek se chystá předvolat k podání vysvětlení Kajínka i organizátory koncertu.

Podle policie by se mělo jednat o československou útočnou pušku, konkrétně samopal vzor 58. Z videa ale prý není zcela zřejmé, o jakou formu vyhotovení zbraně se jedná.

„Pro konkrétní případ je stěžejní posouzení a vyhodnocení, o jakou zbraň se jednalo. V případě, že šlo o maketu, zákon o zbraních tuto problematiku nijak nereguluje. Pokud šlo o zbraň tzv. ‚ostrou‘, plynovou, expanzní či znehodnocenou, situace může být vyhodnocena jako přestupek podle zákona o zbraních. V krajním případě by případ mohl být posuzován jako trestný čin nedovolené ozbrojování,“ sdělila mluvčí Policejního prezidia Irena Pilařová.

Vzhledem k místu konání akce bude další postup řešit krajská policie v Plzni. „V současné době můžeme k případu uvést to, že se jím intenzivně zabýváme a že zjišťujeme veškeré okolnosti,“ potvrdila mluvčí plzeňské policie Dagmar Brožová.

Vystoupení Kajínka vzbudilo rozruch rovněž mezi uživateli sociálních sítí, kde se videozáznam začal šířit. Lidé často Kajínka, který dostal doživotní trest za vraždy spáchané střelnou zbraní, za výstup se samopalem kritizovali, bez ohledu na to, jestli mával originálem, či maketou.

Kajínek se k samotné zbrani nevyjádřil, reagoval pouze na svém profilu na Instagramu, kde s odkazem na příspěvky na sociálních sítích mimo jiné uvedl, že tolik nenávisti a podivných reakcí ho „fakt rozesmálo“. Zda měl v ruce zbraň, či maketu, v příspěvku neobjasnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám