Hlavní obsah

Kajínka má na sedm let plně v rukou prezident. O porušení podmínky rozhodne jen on

Novinky, jas

O posouzení případného porušení podmínky, kterou prezident Miloš Zeman doplnil udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, nebudou rozhodovat soudy, ale opět pouze hlava státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Prezident prominul Kajínkovi doživotní trest pod podmínkou, že se do sedmi let od udělení milosti nedopustí jakéhokoli trestného činu. Je lhostejno, zda by se jednalo o úmyslné, či nedbalostní porušení zákona. [celá zpráva]

Na dodržování podmínky bude dohlížet plzeňský soud, který v Kajínkově případu rozhodl v první instanci.

Soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky
mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Ten po uplynutí každého roku podmínky sdělí ministerstvu spravedlnosti, zda se Kajínek nedopustil jejího porušení. Pokud by podmínku nedodržel, soud prostřednictvím ministerstva předá záležitost prezidentovi.

Vyjádření politiků k omilostnění KajínkaVideo: Novinky.cz/ Zprávy FTV Prima, .

„Soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky,” připomněl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

První dáma Ivana Zemanová se setkala s Jiřím Kajínkem

Plzeňský soud uložil Kajínkovi doživotní trest 23. června 1998. Kajínka odsoudil za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Šestapadesátiletý recidivista Kajínek strávil ve vězení 23 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Kajínek je volný

Zhruba ve 13.40 hod. vyšel Jiří Kajínek z věznice v Jablonci nad Nisou - Rýnovic a asi dvacet minut hovořil s novináři. O hodinu dříve předsedkyně jabloneckého...

Výběr článků

Načítám