Hlavní obsah

Kajakářka se při tréninku zřejmě utopila

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTROKOVICE

Rozhodnutí vydat se na kajakářský trénink na řeku Moravu v Otrokovicích na Zlínsku bez obvyklého doprovodu přátel se v úterý ráno stalo osudným 25leté dívce z Kroměřížska. S kajakem se převrátila za dosud nejasných okolností s největší pravděpodobností utonula.

Foto: Petr Majer

podpis memoranda o spolupráci

Článek

"Místní rybář nám v osm hodin ráno oznámil, že ji po sedmé nejprve viděl přijít na břeh u loděnice, chystat loď a jezdit po řece. Viděl, že jednou spadla do vody, vrátila se na břeh a znovu nasedla. Chvíli poté zahlédl, že je člun opět převrácený a plave po řece. Pak se zaklínil do větví u břehu. Dívku už nikde neviděl a protože neměl u sebe mobil, běžel do nedalekého domu ke známému a telefonicky nám to oznámili," popsal Právu zlínský policejní mluvčí Ivo Mitáček.

Do půl hodiny řeku začali prohledávat přivolaní hasiči a policisté na člunech. V úseku tři sta metrů od místa nálezu kajaku dno pročesávali s pomocí háků i takzvaných řetízků, které se vlečnou za lodí a na hladkém dně by zaznamenaly náraz do těla.

Neuspěli ani potápěči

Neuspěli ani policejní potápěči, kteří prohledávali řeku v blízkosti břehů. "Terén je u břehu na dně velmi členitý a složitý, plný jam, prohlubní, větví a kamení. Tělo se mohlo zachytit prakticky kdekoliv. Navíc je zde velmi silný proud," dodal policejní mluvčí.

Na břehu řeky zůstalo ležet jen dívčino jízdní kolo, její osobní věci a tenisky. "Většinou jsme chodili jezdit společně. Tentokrát šla výjimečně sama. Byla ale výborná plavkyně," zdrceně kroutil hlavou dívčin kamarád, který bezvýsledné pátrání sledoval z břehu. Další kamarádka, která přišla s ním, jen v šoku opakovala, že s pohřešovanou dívkou vždy chodívaly trénovat společně. Dívka si údajně vlastní kajak pořídila teprve nedávno. V Otrokovicích na něm trénovala čtvrtý den.

Neštěstí se stalo u sídla otrokovického veslařského oddílu. Dívka ale nebyla jeho členkou. "Měla tady pouze loď uloženou a chodila sem s přáteli rekreačně trénovat, protože u nich v Napajedlích loděnice nefunguje. Kajaky, na nichž jezdili, jsou obecně dost vratké, takže i na klidné hladině skončíte ve vodě raz dva. Všichni ale uměli dobře plavat, byli zdatní, žádní začátečníci. Muselo se jí při pádu do vody asi něco stát," řekl Právu Jiří Kubíček, předseda veslařského oddílu.

Pátrání probíhalo celý den

Ten se stará převážně o menší děti. "Za sedmdesát let, co fungujeme, se tu nikdo neutopil. Našim svěřencům zakazujeme chodit na vodu sólo. Může se stát cokoliv. Vždy musí jít z bezpečnostních důvodů nejméně ve dvou," zdůraznil Kubíček.

Policisté kalnou řeku Moravu, která je v těchto místech hluboká více než 3 metry, prohledávali do pozdního odpoledne, ale bezvýsledně. Variantu, že se dívka mohla zachránit, už považovali za zcela vyloučenou. "Psovodi prohledávali i břehy řeky, takže pokud by tam dívka doplavala a venku například omdlela, našli by ji. Nepravděpodobné také je, že by se z řeky dostala a odešla, když u mola nechala boty i osobní věci a nedala o sobě od té doby nikomu vědět," řekl Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám