Hlavní obsah

Jsou pod vlivem drog, nahlásil řidič policisty. Hrozí mu osm let

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Když loni v dubnu policisté podrobili řidiče Pavla Faira drogovému testu, rozhodl se, že jim to oplatí stejnou mincí. Během kontroly zavolal na tísňovou linku, že se strážci zákona vůči němu chovají agresivně a zřejmě jsou pod vlivem alkoholu nebo omamných látek.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od něho ale byl následný výsledek zkoušky u policistů negativní. Za křivé obvinění se teď šestatřicetiletý muž zpovídá před soudem a hrozí mu až osm let vězení.

Volkswagen Passat se začerněnými skly zastavili plzeňští policisté Jakub Vitouš a Jaroslav Salák v Manětínské ulici.

„Podobné vozidlo se nám v minulosti snažilo ujet, proto jsme přikročili ke kontrole. Lustrací jména v našich evidencích jsme zjistili, že se jedná o člověka s bohatou trestní minulostí, který měl v záznamech i držení psychotropních látek. Zdál se nám takový roztěkaný a navíc z auta jsem cítil zápach marihuany,“ vypovídal ve středu Salák před Okresním soudem v Plzni.

Policisté se proto rozhodli řidiče otestovat na přítomnost drog. „Měl k tomu celou řadu připomínek, museli jsme ho opakovaně vyzývat. Nakonec se testu podrobil a během čekání na výsledek zavolal na linku 158, že se bojí o svoji bezpečnost a že jsme pod vlivem alkoholu nebo drog. Na to konto přijel náš nadřízený a nechal nás zkontrolovat,“ pokračoval policista.

Chtěl jim zavařit

Čím se řidič cítil být ohrožený, Salák neměl tušení. „Vůbec jsme se s ním nehádali, nekřičeli jsme na sebe, natož abychom proti němu použili donucovací prostředky. Neměl sebemenší důvod nás tímto způsobem osočit. Bylo to fakt přehnané. Byť zkouška dopadla jasně v náš prospěch, už jenom to, že jsme ji museli absolvovat, mohlo zavdat příčinu nepříjemným řečem,“ uvedl dále policista.

Na služebně se pak od Faira dozvěděl, proč to vše spustil. „S úsměvem na tváři mi sdělil, že to udělal proto, aby nám zavařil. Že když jsme jemu udělali test na drogy a byl pozitivní, tak abychom to neměli moc jednoduché,“ uzavřel Salák.

Odmítl vypovídat

Fair měl pozitivní test na kokain, metamfetamin a marihuanu. Podle státního zástupce Michala Klímy zavolal na tísňovou linku proto, aby policistům zamezil v pokračování zákroku.

„Jsem tady bezdůvodně zadržený policií a přijde mi, že ti pánové jsou pod vlivem drog nebo alkoholu. Oni jsou hrozně agresivní, mohli byste sem někoho poslat, aby jim udělal testy. Mám strach o svoji bezpečnost,“ to jsou Fairova slova, která zazněla v jednací síni při přehrání audiozáznamu z linky 158.

Sám obžalovaný před soudem odmítl vypovídat. „Když jsem přijel na místo, kontrolovaný řidič mi sdělil, že hlídka jej bezdůvodně šikanuje a obviňuje, že je pod vlivem něčeho. A naopak on sám se domnívá, že policisté, co ho zastavili, jsou ovlivněni alkoholem nebo drogami. Nechal jsem policisty podrobit dechové zkoušce a testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. U obou byl výsledek negativní,“ řekl soudu Pavel Študent z vedení plzeňské policie. Dodal, že mu Fair před odjezdem na služebnu řekl, že si třeba bude ještě stěžovat na další hlídku.

„Choval se arogantně, opakoval, že neví, proč ho šikanujeme, a že bychom měli pomáhat a chránit, a ne se tady zajímat o slušné lidi,“ uzavřel Študent s tím, že policisté se chovali naprosto normálně, tak jak se po nich vyžaduje při výkonu služby. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám