Hlavní obsah

Jestřáb se vrhl na středoevropské řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začala v celé střední Evropě týdenní dopravněbezpečnostní akce Jestřáb. "Akce probíhá v koordinaci s policejními sbory okolních států. Zaměřena je především na nejzávažnější přestupky v dopravě, zejména tedy na nedodržování maximální povolené rychlosti a na požití alkoholických nápojů řidiči před a během jízdy," řekl Pavel Hanták z preventivně informační skupiny policejního prezidia.

Článek

"Je nám v podstatě jedno, jestli je to Kryštof, Jestřáb, nebo akce v rámci města. Myslím, že i pokutovaní řidiči se vzpírají stejně. Prostě pro nás nic výjimečného," řekl Právu jeden z policistů. Další se ale na jiném kontrolním stanovišti Právu svěřil, že jeden rozdíl tu pro policisty, a tudíž i pro řidiče přece jen je. "Být to jen republiková akce, tak se v dešti, jaký se spustil před chvílí, schováme do služebního auta. Takhle ale kontrolujeme dál," pokrčil rameny zmoklý muž zákona.

Řidiči si musejí dávat pozor na Slovensku, v České republice, Polsku, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku, kde se největší dopravní policejní akce ve střední Evropě koná. Za vyhodnocení celé akce s názvem Jestřáb je zodpovědné Slovensko, respektive ministr vnitra Vladimír Palko, který přišel s návrhem na její uspořádání.

Jak Právo informoval mluvčí slovenské policie Vladimír Gemela, hlídky kontrolují řidiče především na mezinárodních silnicích poblíž hraničních přejezdů. "Policisté v rámci akce pátrají také po nelegálních uprchlících," dodal. Konečné výsledky budou zveřejněny do 20. června. "Jedno je jisté - podobné středoevropské akce se budou opakovat," zdůraznil Gemela.

Dopraváci posily nedostali

Podle zpráv z jednotlivých českých a moravských regionů kontroly nebudou tak rozsáhlé jako při akcích typu Kryštof. Například na východě Čech se na akci podílí jen dopravní policie. "Proto nelze očekávat, že počty zkontrolovaných automobilů budou nějak převratné," řekla mluvčí východočeské policie Iva Marková. Východočeští policisté však chtějí Jestřába doplnit vlastními akcemi, zaměřenými například na kontrolu požití alkoholu před jízdou.

Cílem Jestřába je podle Markové hlavně zklidnit dopravu před dovolenými. Nasazení menšího počtu policistů než při celostátních dopravněbezpečnostních akcích typu Kryštof předpokládají také policisté ve Zlínském kraji a na Vysočině. Podobně jako na východě Čech i v severních Čechách doplní policisté akci Jestřáb dílčími kontrolami.

Hlídky zde policie nasadí hlavně na úseky s častým výskytem nehod. Česká policie plánuje vlastní celostátní akce typu Kryštof například na červenec a září. Vyplývá to ze seznamu, který nedávno pronikl na veřejnost. Podle policie je ovšem harmonogram pouze orientační. Do konce roku by podle seznamu mělo být asi deset celostátních kontrol řidičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám