Hlavní obsah

Jedovatým chlórem se u bazénu v Karlových Varech přiotrávily desítky lidí, včetně dětí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

V Bazénovém centru v Karlových Varech unikl v sobotu odpoledne chlór. V tu dobu bylo na místě 133 lidí, většina z nich se jedovatého plynu nadýchala a záchranáři ošetřili pět desítek návštěvníků centra. Krajská nemocnice v Karlových Varech přijala 30 lidí, mezi nimi i děti.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři ošetřili 50 osob

Článek

„Postarali se o ně přivolaní záchranáři, některé následně převezli do nemocnice,“ řekl Právu mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal a upřesnil, že na místě bylo ošetřeno 50 lidí, do nemocnice jich zdravotníci odvezli 30, z toho asi dvě třetiny dětí.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři ošetřili 50 osob

Někteří návštěvníci centra ale odešli ještě před příjezdem záchranářů. Hasiči je nyní vyzývají, aby v případě jakýchkoli zdravotních potíží vyhledali lékaře. Ty se projevují například dráždivým kašlem, problémy s dechem nebo nutkáním k zvracení. „Chlór je vysoce jedovatý a může přivodit vážné zdravotní komplikace,“ připomněl Kasal.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři ošetřili 50 osob

K výzvě hasičů se připojilo i hejtmanství. „Vedení Karlovarského kraje sleduje situaci a je v kontaktu s vedením nemocnice, kam bylo převezeno několik návštěvníků bazénu včetně dětí. V současnosti není nikdo v ohrožení života, proto zřejmě nebude nutné svolat krizový štáb,“ informovala Právo Jana Pavlíková z kanceláře hejtmana.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři ošetřili 50 osob

Únik chlóru, který se používá na čištění bazénové vody, se již podařilo zastavit. „Nicméně zásah pokračuje. Prostor odvětráváme a zároveň monitorujeme s měřicími přístroji," uvedl Kasal s tím, že na místo již dorazila policie, která bude vyšetřovat, zda nedošlo k trestnému činu.

„Situaci v bazénu šetříme jako obecné ohrožení z nedbalosti," informovala Právo karlovarská policejní mluvčí Andrea Kávová s tím, že bazén bude až do odvolání veřejnosti nepřístupný.

Navečer se kvůli úniku chlóru sešli zástupci hygieny, integrovaného záchranného systému, stavebního odboru a primátor.

Chlór v bazénu unikl i v noci na 23. února. Tehdy ale byl bazén prázdný, nikdo nebyl ohrožen. Celý zásah ale i tak museli hasiči vést v protichemických oblecích.

Reklama

Výběr článků

Načítám