Hlavní obsah

Jak to bylo na přejezdu? Vlak prý na děti čekal a mával na ně průvodčí

Novinky, kub
Praha

Videozáznam z přejezdu v pražských Řeporyjích, kde trojice vychovatelek hnala třináct předškoláků přes kolejiště na červenou a přes zavřené závory, vyvolal vlnu ohlasů na internetu. Mezi diskutujícími se objevili rovněž lidé, kteří tvrdí, že incident viděli, a podle nich na skupinu mával průvodčí vlaku z přilehlé stanice, kam školka pospíchala.

Učitelky hazardovaly se životy dětí na železničním přejezduVideo: Mall.tv - Extrémní starosta

 
Článek

O svědectvích lidí ke středečnímu incidentu informovala v pátek Česká televize (ČT) s odkazem na diskuse na sociálních sítích. „Podle údajných svědků vlaková souprava na skupinu v zastávce čekala. Že k ní mají takto přejít, prý vychovatelkám na dálku dával pokyn průvodčí či strojvůdce,“ uvedla ČT.

Podle jednoho z diskutujících byla skupina ve svízelné situaci. „Jedna paní tu psala, že tam stál vlak a čekal na ty děti. A že průvodčí na mě mával, že na ně čekají. Byla to tedy asi patová situace, když vlak čeká na děti a ty nemohou jít, jelikož je červená kvůli vlaku, co čeká,“ uvedl například jeden z pisatelů na Facebooku.

Na červenou, přes spuštěné závory. Vychovatelky hnaly děti ze školky do kolejiště

Krimi

Podle Správy železnic se ale nejednalo o mimořádnou situaci. „Přejezd byl plně funkční a pro chodce tedy platila stejná pravidla jako pro motoristy. Tedy že mají před přejezdem zastavit a počkat, než přejede vlak,“ sdělila ČT mluvčí úřadu Nela Friebová.

Případem se zabývá policie s podezřením z obecného ohrožení z nedbalosti. Vychovatelky již vyslechla, podrobnosti k případu ale kriminalisté ještě neuvedli vzhledem k počátku vyšetřování a faktu, že zatím nebyl nikdo obviněn.

Foto: Mapy.cz

Přejezd u vlakové zastávky v Řeporyjích

Kamera situaci zaznamenala ve středu kolem poledne u vlakové zastávky Praha-Řeporyje. Po výstražných světlech se spustí závory, před nimi se zastaví auta a přejede vlak. Krátce nato dorazí mateřská škola v doprovodu tří žen, které děti popohánějí přímo pod blikajícími světly přes přejezd. Skupina pak směřuje na peron a pohyb na videu naznačuje, že pospíchala na vlak.

Policie vyslechla učitelky z přejezdu v Řeporyjích

Krimi

Video zveřejnil ve středu starosta Řeporyjí Pavel Novotný v pořadu internetové televize Mall.tv Extrémní starosta. „‘Gratulace‘ všem třem neznámým vychovatelkám těch dětí. Jistě, jeden vlak projel, do druhého nastupujete. Tak přesně za tuhle argumentaci si nezasloužíte slitování,“ napsal.

Reklama

Související články

Tragédiím na přejezdech mají zabránit kamery

Na železničních přejezdech zahynulo letos v Česku do konce října už 33 lidí, o devět víc než za stejné loňské období. Největší podíl na tom měla neukázněnost...

Výběr článků

Načítám