Hlavní obsah

Ital dostal za vykradené domy v Česku šest let vězení, kumpáni po roce

– Praha
Novinky, bad

K šesti letům vězení odsoudil ve čtvrtek pražský městský soud Itala Valentina Pantice (27), který loni vykradl v České republice několik domů a odnesl si věci za miliony korun. Jeho spoluobžalovaný bratr Luka Pantic (24) a Tony Brendo Jovanovic (19) odešli s ročním trestem. Trojice bude také po odpykání trestů vyhoštěna z republiky. Verdikt není pravomocný.

Foto: Novinky

Trojice obžalovaných Italů s vězeňskou eskortou

Článek

„Obžalovaní se dopustili jednání, které jim bylo kladeno za vinu,“ uvedla předsedkyně senátu Kateřina Radkovská s odkazem na důkazy, které podle ní byly dostačující, aby senát uznal muže vinnými. Mezi důkazy patří přiznání obžalovaných, výpovědi svědků (zejména ze strany okradených) či znalecké posudky.

Ty byly podstatné zejména pro určení výše škody. Obžaloba ji na základě výpovědi poškozených vyčíslila na necelých šest milionů korun, soud poškozeným přiznal zhruba 2,5 milionu korun. Se zbytkem je odkázal na civilní řízení.

Parta neorganizovaných chlapců

Soud odmítl právní kvalifikaci žalobce, podle něhož mělo jít o organizovanou skupinu. Podle Radkovské šlo ale spíše o „partu chlapců naprosto neorganizovaných“, což se – byť jen mírně – promítlo i do výše trestů.

Italští mladíci vykrádali po ČR domy, aby měli na diskotéky

Krimi

Trojice Italů se podle verdiktu během loňského roku pokusila celkem šestkrát vykrást rodinné domy po celé republice, od Brna přes Prahu po Kladno. V podstatě se to podařilo jen Valentino Panticovi, který si ze tří vloupání v Brně-Komíně, pražské Hanspaulce a v Sulicích v Praze-východ odnesl šperky, značkové oblečení, hotovost, hodinky nebo klíče od aut jako Bentley nebo Porsche celkem za zhruba 5,7 milionu korun.

Jeho spoluobžalovaní už tak úspěšní nebyli, Jovanovicovi se podařilo loni v červenci ukrást z kladenského domu jen stoeurovou bankovku (v přepočtu lehce přes 2500 korun), při vloupání přitom poničil francouzské okno za asi 30 tisíc korun.

Třetí z obžalovaných Valentinův bratr Luka byl pouze při posledním pokusu o vloupání v polovině července v pražském Braníku, kdy spolu s Jovanovicem hlídal, jestli je „čistý vzduch“, zatímco se jeho bratr pokusil vkrást do domu. To se mu sice podařilo, spustil přitom ale alarm, takže se nakonec dala trojice na útěk, přičemž po sobě zanechali škodu ve výši necelých 2500 korun za poškozená okna.

Policie trojici o něco později zadržela, když se snažili odjet z republiky.

Přiznali se

Italové se k činům přiznali, odmítali ale množství ukradených věcí, případně jejich hodnotu. Podle svých slov si chtěli prodejem ukradených věci financovat svůj společenský život, protože rádi navštěvovali diskotéky a kluby.

Všichni tři obžalovaní vyjádřili ve svých závěrečných návrzích lítost nad svým jednáním a slíbili, že už to dělat nebudou.

„Nechci, aby moje děti skončily jako já. Už to nevydržím žít mezi čtyřmi zdmi, nechci už takový život žít. Až vyjdu ven, slibuju, že už to jen kvůli těm dvěma dětem nikdy neudělám,“ prohlásil Valentino Pantic.

„Ano, jsem vinný, to přiznávám, tohle se nedělá. Nechci ztratit svá nejlepší léta ve vězení. Moc mě mrzí všechno, co jsem udělal,“ nechal se slyšet Jovanovic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám