Hlavní obsah

Instruktor MMA brutálně zmlátil kamaráda a nechal ho umírat. Dostal 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Instruktor MMA Jan Holický (48) stráví místo osmi dalších 12 let ve vězení za brutální zmlácení svého známého. Vrchní soud v Praze ve středu překvalifikoval čin z těžkého ublížení na zdraví na pokus o vraždu s rozmyslem a uložil mu přísnější trest, než muž dostal v únoru od libereckého soudu. Rozsudek je pravomocný.

Eskorta přivádí Jana Holického k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Způsob, kterým poškozeného napadl, byl takový, že se jednalo o naprosto likvidační napadení,“ uvedl v odůvodnění předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Už samotný útok by postačil k tomu, aby jednání obžalovaného bylo kvalifikováno jako zločin vraždy. Tím, že jej zamkl v tom domku, vyloučil, aby si poškozený sám pomoc přivolal nebo aby do domku přišel někdo jiný a tu pomoc mu poskytl,“ dodal.

Obžalovanému podle soudce přitížilo, že před pokusem o vraždu nevedl nijak zvlášť řádný život. Naopak soud nenašel žádné polehčující okolnosti. „Nicméně je pravda že k dokonání toho činu nedošlo a je třeba to v ukládání trestu zohlednit. Máme tedy za to, že trest uložený na samé spodní hranici trestní sazby je trest přiměřený,“ uzavřel odůvodnění soudce.

Soud tak vyhověl státnímu zástupci, který požadoval v odvolání změnu právní kvalifikace na vraždu, tak jak byl čin původně žalovaný, než jej liberecký soud překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví. „Jsou naplněny znaky trestného činu vraždy,“ uvedl státní zástupce Vlastimil Hrdlička. Obhájce Holického uvedl, že obžalovaný nesouhlasí se skutkovým dějem ani s výší uloženého trestu, který by podle něj mohl být mírnější.

Za zradu se pomstil brutálním útokem, muže pak nechal den ležet bez pomoci. U soudu dostal 8 let

Krimi

Holický brutálním způsobem napadl loni v dubnu svého dlouholetého známého a společníka. Důvodem byly podle verdiktu Holického dojmy, že chce prý poškozený převzít jeho bar, což se doslechl od známých. Několika lidem sdělil, že poškozený „na nějakou dobu zmizí“, a vylákal ho k sobě na chalupu v Hejnicích na Liberecku, kde ho brutálním způsobem zmlátil. Holický jako instruktor MMA a milovník bojových sportů neváhal při útoku použít pěsti, lokty ale i francouzskou hůl. Poškozený utrpěl těžké poranění mozku, mnohočetné poranění obličeje, zlomeninu žebra či propíchnutí hrudníku.

Holický nechal svého známého bez pomoci trpět dlouhých 27 hodin, nepřivolal mu pomoc, domek zamkl a v podstatě koukal, jak poškozený pomalu umírá. Život mu zachránila až policie, jejíž zásahová jednotka do objektu vnikla na základě rozhodnutí soudu. Ten tak rozhodl poté, co bylo po zraněném muži vyhlášeno pátrání.

Lékaři pak popsali, že už se u něj rozvíjel zánět plic, měl závažnou poruchu funkce ledvin a byl podchlazený. Bez speciálního odborného zásahu by v řádu desítek minut nebo maximálně hodin zemřel.

Od útoku je muž stále na nemocenské. Má dvojí vidění, problémy s motorikou, není schopný řídit auto, špatně spí a veškeré aktivity musí dělat pomalu. Navíc trpí ztrátou paměti. Nevybavuje si ani velké části svého předchozího života.

Obžalovaný: Je to nešťastné

Holický se u nalézacího i odvolacího soudu poškozenému omluvil. Popřel však, že by chtěl poškozeného usmrtit. Chtěl si prý s ním jen vyříkat finanční záležitosti.

„To, co se stalo, je nešťastný, je to zoufalý. Chtěl bych říct to, že poškozeného jsem nevylákal. (…) Bylo to vyvrcholení mýho vzteku a frustrace, protože se jednalo o peníze a zboží, který mi zcizil,“ prohlásil ve středu Holický. „Poškozeného jsem nechtěl usmrtit, ani jsem o tom nepřemýšlel. Chtěl jsem jen vyřešit ty finanční potíže. To, co se stalo, je prostě strašný, šílený. Mě to nesmírně mrzí, co se stalo. Můj úmysl někoho usmrtit není vůbec namístě,“ dodal a přes zmocněnce poškozeného „pozdravoval a popřál pevné zdraví“.

Holický musí také jako náhradu škody zaplatit 2,2 milionu korun zdravotní pojišťovně a přes 800 tisíc poškozenému.

Instruktor MMA brutálně zmlátil známého. Roznášel jsem nenávist a zlo, řekl u soudu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám