Hlavní obsah

Inspekce chce obžalovat policistu z kauzy Dozimetr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V korupční kauze Dozimetr týkající se úplatků a manipulací zakázek pražského dopravního podniku padl první návrh na obžalobu. Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho v pátek podali na pražského policistu, který měl skupině kolem zlínského podnikatele Michala Redla či bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka pomáhat a zjišťovat pro ně informace z neveřejné databáze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Hlubuček při zatčení vloni v červnu

Článek

Jde o kriminalistu Karíma Nemraha, jenž je bratrem jednoho z hlavních aktérů případu, rovněž trestně stíhaného podnikatele Zakaríi Nemraha. Návrh GIBS se podle informací Práva týká obou bratrů, které chce inspekce postavit před soud.

Jde o jednoho policistu a jednu civilní osobu. Oběma hrozí jedne rok až pět let vězení
Ivana Nguyenová, mluvčí GIBS

„Dnes mi doručil policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů návrh na podání obžaloby na dvě osoby, které jsou stíhány pro jednání v souvislosti s tzv. kauzou Dozimetr. Příslušníkovi Policie ČR je kladeno za vinu spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, jehož se dopustil jako pachatel a také jako nepřímý pachatel. A dále přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ sdělil v pátek Právu dozorující žalobce případu Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Doplnil, že civilistovi, tedy podle informací redakce policistovu bratrovi Zakaríovi Nemrahovi, pak klade inspekce za vinu účastenství při zneužití pravomoci ve formě návodu a také účastenství k neoprávněnému přístupu k počítačovému systému.

Policista z kauzy Dozimetr obviněn

Krimi

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová v pátek Právu návrh na podání obžaloby rovněž potvrdila s tím, že jde o jednoho policistu a jednu civilní osobu. Upřesnila, že oběma obviněným hrozí jeden rok až pět let vězení a zákaz činnosti. O tom, zda oba bratři Nemrahové usednou na lavici obžalovaných u soudu, rozhodne žalobce Prygl v nejbližších týdnech.

Lustroval SPZ

Nadpraporčík Karím Nemrah pracuje na odboru hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování na Obvodním ředitelství Praha III.

Inspekce jej loni v prosinci obvinila z toho, že na žádost hlavních aktérů případu lustroval v neveřejném registru vozidel SPZ některých aut. Skupina kolem Redla a Hlubučka se totiž obávala, že je při cestách mimo jiné do Redlových konspiračních bytů v pražské Revoluční a poté i Dlážděné ulici sleduje policie. Proto si její členové zapisovali SPZ aut, která se kolem nich pohybovala, především těch, jež viděli opakovaně.

„Za účelem zjištění totožnosti vlastníků vozidel, u nichž měli podezření, že jsou určena k jejich kontaktnímu sledování, prostřednictvím nadpraporčíka K. N. zjišťovali informace z centrální databáze registru vozidel, do něhož měl policista v souvislosti s plněním služebních úkolů přístup,“ napsali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) do loňského červnového usnesení o zahájení trestního stíhání Hlubučka a dalších.

Redlův blízký přítel a rovněž obviněný člen skupiny Pavel Kos žádal podle detektivů v období od 22. prosince 2021 do loňského 3. ledna ověření registračních značek minimálně dvou aut. A Nemrah je v neveřejném registru, který mohou policisté využívat pouze v odůvodněných služebních případech, 3. ledna pod smyšleným účelem dotazu prolustroval.

Slibované audity DPP? Po osmi měsících pouze jeden

Domácí

Policista pak výsledky lustrace předal bratrovi, který je téhož dne zprostředkoval Kosovi. „A informoval jej, že předmětné vozidlo je registrováno na Ministerstvo vnitra ČR,“ dodali v usnesení detektivové z NCOZ. To může znamenat, že podezřelí skutečně narazili na auto, ve kterém je policie sledovala.

Věcí se po zveřejnění role tohoto kriminalisty začali loni v červnu zabývat vyšetřovatelé GIBS. A ti zjistili, že informace z policejního usnesení jsou relevantní a podezření takové, že už pod dozorem státního zástupce rozjeli prověřování, které vyústilo i v obvinění a nyní v návrh na obžalobu.

Obviněných přibylo

V hlavní větvi případu policie loni v červnu obvinila celkem třináct lidí včetně Hlubučka a údajné hlavy této „organizované zločinecké skupiny“ Redla. Policisté tvrdí, že gang systematicky obsadil klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Jejich cílem bylo získat od vítězných firem úplatky.

Kromě dopravního podniku se kauza Dozimetr týká ale i zakázek Všeobecné zdravotní pojišťovny a Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. V části týkající se VZP podezřelí žádali podle policie provize po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby.

V minulých dnech tam podle médií padla obvinění celkem pěti lidí, mezi nimi i bývalého náměstka na ministerstvu zdravotnictví, exposlance ODS a také někdejšího člena správní rady VZP Marka Šnajdra. Toho policie viní z korupce.

Dalšími nově stíhanými jsou pak podle Deníku N také bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek, bývalý ředitel technické podpory VZP Josef Listík, generální ředitel firmy Total Service Václav Novák a podnikatel Pavel Dovhomilja, který už figuruje v hlavní větvi případu. Krátce po červnovém policejním zátahu požádal o tzv. status spolupracujícího obviněného.

Kauza Dozimetr: Mezi obviněnými má být i exposlanec Šnajdr

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám