Hlavní obsah

Inda zatkli až na letišti, údajně okradl stát o 46 miliónů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel z Indie (44) měl v Praze výnosnou živnost – luxusní a velmi drahou indickou restauraci a bar v Dlouhé ulici v samotném centru metropole. Vydělával desítky miliónů korun ročně, ale na daňovém přiznání to údajně nebylo několik let poznat.

Článek

Zřejmě když si cizinec uvědomil, že už toho bylo dost, rozhodl se i s rodinou z republiky odcestovat. Jenže právě ve chvíli, kdy už byl myšlenkami za hranicemi, protože čekal v poklidu na ruzyňském letišti, jej oslovilo několik mužů v civilu.

Byla to policie, která cizince k jeho velkému překvapení hodinu před odletem zatkla. Sice se při zadržení na letišti vymlouval, že jede s rodinou jen na dovolenou, policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) mu ale neuvěřili. „Měli jsme poznatky o tom, že se chystá z republiky nadobro zmizet,“ řekl ve čtvrtek Právu policejní zdroj.

Vydělal milióny, hlásil ztráty

Informace o zadržení podezřelého Inda potvrdil i mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek. Indický podnikavec podle Skřepka sice v letech 2002 až 2006 vydělal ve své restauraci a baru ročně několik desítek miliónů, na Finančním úřadu v Praze 1 však v období pokaždé ve svém daňovém přiznání hlásil, že jeho živnost je ztrátová nebo maximálně na nule.

„Svým jednáním tento cizinec způsobil ČR škodu ve výši téměř 46,5 miliónu korun,“ sdělil Skřepek. Ind si po zadržení vyslechl obvinění z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což mu hrozí 5 až 12 let vězení. Soud pro Prahu 1 souhlasil s jeho umístěním do vazby.

Při následných domovních prohlídkách policisté navíc zajistili mnoho důkazů a také více než 600 000 korun. „Obviněnému byly zajištěny pozemky a rodinný dům v blízkosti Prahy a dále pozemky v okrese Domažlice, které patří společnosti, v níž byl jednatelem a jediným společníkem. Hodnota těchto pozemků a nemovitostí se pohybuje v řádech několika miliónů korun,“ uvedl Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám