Hlavní obsah

Hudba z písně Hold Back the River není odvozena od Štaidlových Pábitelů, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudba k hitu Hold Back the River britského zpěváka Jamese Baye není odvozená z písně Pábitelé z repertoáru Karla Gotta, jejímž autorem je Ladislav Štaidl. V pátek o tom rozhodl pražský městský soud, rozsudek není pravomocný. Žalobu k soudu podal Štaidl, po jeho smrti v řízení pokračuje syn Jiří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Štaidl s Karlem Gottem

Článek

„Soud vycházel především ze závěrů, že v případě písně Pábitelé se nejedná o jedinečnost díla, a ze závěrů, že píseň žalovaných není plagiátem písně Pábitelé,“ uvedla soudkyně Alena Červená. „Zkoumané osmitaktí je běžnou melodií, kterou lze najít v řadě dalších skladeb různých žánrů,“ dodala soudkyně.

Jako důkazy soud provedl dva znalecké posudky. První zpracovala Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze (HAMU) a tvrdil, že píseň odvozená je. Druhý vytvořili odborníci ze znaleckého ústavu Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ti uvedli, že melodie v obou skladbách je v několika taktech skutečně podobná, skladby mají ale i podstatné rozdíly.

Soudkyně se přiklonila k hodnocení z posudku JAMU. „Podává celistvější obraz v dané věci, danou tematikou se zabývá ze širšího úhlu pohledu, zohledňuje dle názoru soudu více aspektů pro samotné posouzení,“ vysvětlila Červená.

Úplně jiná písnička, řekli znalci u soudu ve sporu o Gottův šlágr a britský hit

Krimi

Štaidl se v žalobě domáhal určení, že hudba k písni vznikla neoprávněným zpracováním hudby k Pábitelům. Vedle určovacího nároku uplatnil také zápůrčí nárok, domáhal se tedy toho, aby soud uložil britským umělcům povinnost zdržet se nakládání s hudbou k písni bez jeho souhlasu.

Štaidlův právní zástupce Rudolf Leška před soudem argumentoval mimo jiné tím, že osmitaktový úsek, který je podle něj z Pábitelů odvozený, kvůli opakování tvoří téměř polovinu celé písně. Podle něj nejde o to, že by autoři Hold Back the River použili pouze stejnou stoupající melodii, stejné jsou podle něj především tóny. Po jednání Leška řekl, že Štaidlovi doporučí, aby se proti dnešnímu rozsudku odvolal.

Zástupce Baye a jeho spoluautora Iaina Archera Radim Krofta ale uvedl, že o zneužití cizího díla podle jeho názoru nejde. Poukázal na to, že podobná melodie se vyskytuje v mnoha dalších skladbách, některé soud přehrál jako důkaz. Před vydáním Pábitelů byl podle něj motiv použit například v písni Sun of Jamaica od skupiny Goombay Dance Band z roku 1980. Používaný ale podle něj byl i v lidové a vážné hudbě. Britští hudebníci podle něj do autorských práv Štaidla nezasáhli. Verdikt soudu uvítal.

Skladbu Hold Back the River vydal Bay v roce 2014, dostala se na druhé místo britského singlového žebříčku a získala nominaci na cenu Grammy pro nejlepší rockovou píseň. Pábitele nazpíval Gott v roce 1984, vznikla též anglickojazyčná verze Wonderland.

Breivik u soudu neuspěl, v samovazbě a izolaci zůstane dál

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám