Hlavní obsah

Hrubé šlendriánství. Soudce zpřísnil trest tramvajákovi, který skřípl do dveří dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně uložil ve středu řidiči tramvaje Robertu Parmovi roční trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti s podmíněným odkladem na dva roky, zdvojnásobil mu ale zákaz řízení kolejových vozidel na tři roky. Muž předloni o letních prázdninách skřípl do dveří tramvaje čtyřletého chlapce a smýkal ho 43 metrů po zemi.

Řidič tramvaje byl odsouzen za to, že přivřel ve dveřích dítěVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Neštěstí se stalo předloni na konci letních prázdnin. Hoch se svou matkou vystupoval z tramvaje na zastávce kousek od brněnského hlavního nádraží. Jenže řidič zavřel dveře ve chvíli, kdy chlapec ještě nebyl venku. Dveře mu sevřely nohu, a přestože se jej matka i další cestující snažili ještě vytáhnout, řidič si ničeho nevšímal a rozjel se.

Tramvaj hocha vláčela po zemi 43 metrů, odnesl si z toho pohmožděniny břicha a odřeniny rukou. Tři dny strávil v nemocnici, po hrozivém zážitku se u něj projevila posttraumatická stresová porucha.

Parma dostal trest u brněnského městského soudu, ale nesouhlasil s ním. „I soud prvního stupně shledal jisté zavinění na straně hocha a jeho matky kvůli tomu, jak vystupovali, stejně jako na straně Dopravního podniku města Brna ohledně technického stavu tramvaje. Odvolací soud by měl klienta zprostit obžaloby,“ prohlásila mužova advokátka.

Patnáctiletou dívku srazila v Praze tramvaj

Krimi

„Je mi to líto, ale byl to sled nešťastných událostí. Vystupovali, až když jsem zavíral dveře,“ dodal Parma. Státní zástupce naopak žádal přísnější potrestání. „Uložený trest je nepřiměřeně mírný,“ tvrdil.

Soud: Obhajoba byla vyvrácena

Odvolací senát ale neměl pro tramvajáka žádné pochopení. „Jeho obhajoba, že dal pokyn k ukončení nástupu a výstupu a v tu chvíli se už u dveří nikdo nenacházel, byla plně vyvrácena výpověďmi svědků i kamerovými záběry,“ prohlásil soudce Josef Teplý.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Odsouzený řidič tramvaje

Soud zdůraznil, že k činu došlo u brněnského hlavního nádraží, tedy na nejfrekventovanějším uzlu, kde by si měli řidiči tramvají dávat obzvláště pozor.

„Obžalovaný situaci značně podcenil. K tomu se přidává i jeho nepozornost, kdy si vůbec nevšiml reakcí cestujících po rozjezdu a toho, že za tramvají běželo několik lidí. Táhl chlapce neuvěřitelných 43 metrů, aniž by si čehokoli všiml,“ kroutil hlavou soudce Teplý nad tím, že hned po rozjezdu se svědci snažili boucháním na tramvaj rozjíždějící se soupravu zastavit.

„Ze strany obžalovaného se jednalo o hrubé šlendriánství. Sice projevil lítost nad zraněním chlapce, ale soud u něj neshledal patřičnou míru sebereflexe. Místo toho, aby se nad sebou zamyslel, viní z nehody matku dítěte a svého zaměstnavatele. Přitom tady reálně hrozil i smrtelný následek, a to bychom se pak bavili úplně o jiném trestu,“ dodal Teplý.

Soudce tepe dopravní řešení v Brně. Vede k nehodám

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám