Hlavní obsah

Horolezkyně na Ústecku při slaňování spadla z 15 metrů a těžce se zranila

V Tiských stěnách na Ústecku se v úterý odpoledne těžce zranila sedmačtyřicetiletá horolezkyně. Spadla při slaňování u osady Ostrov z výšky asi 15 metrů. Utrpěla pravděpodobně zlomeninu v oblasti pánve a kromě toho měla na hlavě velkou tržnou ránu. Z nepřístupného místa ji musel v podvěsu přepravit vrtulník záchranné služby, převezena pak byla do nemocnice v Ústí nad Labem. Informoval o tom mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Foto: Horská služba

Záchrana ženy ve skalách na Ústecku

Článek

Nehodu krátce před 14:00 nahlásili kolegové zraněné ženy s tím, že zřejmě došlo k chybě při jištění.

„Jakmile jsme dorazili na místo, ihned jsme zahájili základní ošetření a zafixovali ji vzhledem k poranění do vakuové matrace,” popsal zásah Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory ze stanice v Tisé.

Dispečink poslal na místo vrtulník z Liberce, protože ústecký byl na jiné akci. Záchranáři ženu připevnili do podvěsu, vrtulník s ní přeletěl k hotelu Ostrov, kde ji posádka naložila a přepravila do nemocnice.

„Upozorňuji nejen horolezce, ale i všechny turisty v oblasti, že po nedávných deštích jsou skály mokré a hrozí nehody vlivem sesmeknutí při lezení či uklouznutí na méně schůdných stezkách,” varuje návštěvníky skalního města náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

S přihlédnutím k okolnostem úterní nehody také apeluje na horolezce, aby za všech okolností dali pozor na rutinu, a dbali na zásady bezpečnosti, zejména při jištění lezců.

Reklama

Výběr článků

Načítám