Hlavní obsah

Holky měly kůži úplně sloupnutou z obličeje i rukou, popsal svědek útoku v libereckém baru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní oslava narozenin v libereckém baru Černý panter se Vladislavu Kropáčkovi proměnila v děsivý zážitek, na který do konce života nezapomene. Byl u toho, když neznámý muž v baru vytáhl kanystr s vyčuhující látkou a zapálil ji. Z následného požáru, po kterém zůstalo sedm vážně zraněných, vyvázl Kropáček s ožehnutou kůží na hlavě a rukou. Noc strávil v liberecké nemocnici a v úterý dopoledne se rovnou z nemocnice vrátil na místo činu.

Svědek požáru v baruVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

„Odehrálo se docela peklo,“ ulevil si při vybavování si ještě hodně čerstvých zážitků, o které nestál.

„Slavili jsme moje narozeniny, seděli jsme u stolu a slyšel jsem, že se něco děje u baru. Tak jsem vykoukl a viděl jsem, jak se pingl strká s nějakým klukem,“ popsal Kropáček.

„Stoupnul jsem si, abych viděl ještě líp, a vidím, jak ten kluk odstrčil pingla, sehnul se, zvedl dvacetilitrovej kanystr, který měl připravený jako molotov a kapala z toho nějaká tekutina, zapálil ho a řekl: ‚Teďka tady všichni chcípnete,‘ a hodil to po nás,“ podotkl.

Restauraci v Liberci zřejmě zapálil muž s kanystrem, policie po něm pátrá

Krimi

„Nejdřív to jen hořelo, ale do tří vteřin to bouchlo jako granát. Všude byl oheň, kouř, nic jsme neviděli,“ dodal.

Na lidi kolem sebe prý křičel, aby utíkali pryč skrz oheň, i kdyby je to pálilo.

„Takže my jsme vyběhli ven, ale ne všem se to podařilo. Některé holky tam zůstaly, i náš oblíbený pes. Tak jsem tam běžel zpátky, ale dovnitř už se kvůli obrovskému žáru a kouři jít nedalo. A já sám už byl dost nadýchaný. Holky i pejska pak vytáhli až hasiči,“ uvedl Kropáček.

„Mám o holky strach“

O ty nejvážněji zraněné má podle svých slov strach. „Některé holky měly kůži úplně sloupnutou z obličeje i rukou. Nevypadaly vůbec dobře. Přeju si, aby to tak nebylo, ale obávám se, že pravděpodobně budou mít nějaké následky,“ bojí se Kropáček.

Sám bývá podle svých slov v baru Black Panther častým hostem. „Chodím tam vždycky po práci na pivo,“ řekl.

Muže, který si přinesl do baru kanystr, už tam dříve několikrát zaregistroval. „Párkrát tam byl. Přišel na pivo. Takový samotář, který se s nikým moc nebavil. Podivín,“ popisuje muže, po kterém už pátrá policie.

Foto: Michael Polák, Novinky

Inkriminovaný bar, kde v pondělí hořelo.

Adam Beneš provozuje nad barem Black Panther už pět let svůj barber shop. Když neznámý muž zapálil v baru kanystr, byl Beneš ještě v práci.

„Dělal jsem si tu po práci lišty na kabely, když jsem uslyšel řev a hlasitý povyk. Šel jsem na záchod a podíval jsem se z okna a viděl jsem, jak se z baru valí hustý černý dým. Někdo také křičel volejte záchranku a hasiče a někdo další odpovídal, že už jsou na cestě,“ vybavuje si Beneš.

Když se oblékl a seběhl dolů na dvůr, viděl, jak se o dům opírají dva lidé, muž a žena.

„Vypadali jako škvarky. Byli celí od sazí, jako kdyby se právě protahovali komínem, kašlali a naříkali. O kus dál další člověk klečel, dusil se, naříkal a prosil o pomoc. Mezitím dorazili policisté, kteří mu pak pomáhali,“ řekl holič.

„Chodí tam velmi zvláštní společnost“

Z baru se podle jeho slov valil opravdu hustý, černý a štiplavý dým. „Neviděl jsem, že by se ven valily plameny. Ale dýmu bylo fakt hodně a byl černější než tma, která večer byla,“ popsal.

Beneš měl na dvoře, asi čtyři metry od vchodu do baru, zaparkované auto. Chtěl s ním ještě odjet, ale už to nestihl. Na místo dorazili hasiči a nebylo kudy odjet.

„Viděl jsem, jak vytáhli dva lidi zevnitř ven. Jednu slečnu, které bylo evidentně hodně zle, opřeli o kufr mého auta. Chvíli ji křísili, chtěli ji pak doprovodit do sanitky, ale sama nezvládla jít, museli ji podpírat. Podobně pak odvedli i tu druhou osobu, byl to zřejmě muž, ale nejsem si jistý,“ vypráví holič.

Když svůj barber shop před pěti lety otevíral, bar Black Panther už v domě fungoval.

„Chodí tam velmi zvláštní společnost. Narkomani, polobezdomovci, bezdomovci, různé sociální případy. Člověk z nich nemá dobrý pocit, je vidět, že jsou na něčem závislí,“ uvedl Beneš.

„Na druhou stranu musím říct, že i když je tam někdy povyk, tak parkuju hned u toho a provozovnu mám přímo nad nimi a nikdy jsem tu neměl pokus o vloupání a nikdy se mi s autem nic nestalo. Nějakou extra negativní zkušenost s nimi nemám,“ dodal.

V Liberci se kvůli požáru jídla v panelovém domě evakuovalo 39 lidí

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám