Hlavní obsah

Hlídka nasadila spolujezdkyni pouta, postup prověří policejní kontrola

– Brno
Právo, pko

I několik týdnů může trvat prověřování několik dní staré události, kdy policejní hlídka nadsadila pouta spolujezdkyni z kontrolovaného auta. Na dotaz Práva to ve středu uvedla policie. Ta sice tvrdí, že postup hlídky vůči ženě, která se nechtěla legitimovat, byl v souladu se zákonem, přesto jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil rozhodl, že věc prověří odbor vnitřní kontroly.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Kauza vznikla, když před týdnem hlídka zastavila řidičku, která se otáčela v křižovatce. Žena s projednáním přestupku na místě nesouhlasila a policisté proto sepsali oznámení pro příslušný správní orgán.

Na místě spolujezdkyně seděla další žena, kterou policisté vyzvali k předložení dokladů, ta však prý na jejich opakované výzvy nereagovala a odmítala svou totožnost prokázat.

„Policisté ženu poučili, že pokud svou totožnost neprokáže, bude předvedena na příslušné obvodní oddělení policie, což se i stalo vzhledem k vytrvalému odmítání totožnost prokázat i přes opakované výzvy a poučení,“ popsal situaci policejní mluvčí Pavel Šváb.

Jakmile byla totožnost ověřena, pominuly tak zákonné důvody pro omezení osobní svobody a žena byla propuštěna.
Pavel Šváb, policejní mluvčí

Na služebně vyšlo najevo, že se jedná o dceru řidičky. Řidička samotná, o které média referovala jako o advokátce, ovšem její jméno v seznamu České advokátní komory nefiguruje, počínání policistů kritizovala a upozornila, že zasahující policista se choval agresivně, překročil svou pravomoc a dceři dokonce nasadil pouta.

„Jakmile byla totožnost ověřena, pominuly tak zákonné důvody pro omezení osobní svobody a žena byla propuštěna. I přesto, že celý případ při prvotním posouzení nejeví známky pochybení policistů, nechal ředitel krajského ředitelství Jihomoravského kraje na základě spekulací, které se objevily v médiích, celou věc prověřit příslušným odborem vnitřní kontroly,“ dodal Šváb.

Jisté je, že řidička se bude muset zpovídat před správním orgánem, stejně jako dcera, která se mohla dopustit přestupku proti veřejnému pořádku neuposlechnutím výzvy policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám