Hlavní obsah

Hlavu mu rozšlapal ten druhý, říkají obžalovaní z vraždy kytaristy Sahuly

ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba prý litují a oba samozřejmě zapírají. Dva mladíci, kteří od středy čelí obžalobě z vraždy bývalého kytaristy skupin Tři sestry a Synové výčepu Františka Sahuly u soudu svalují vinu za brutální čin jeden na druhého.

Foto: ČTK

Eskorta přivádí k soudnímu jednání Jiřího K. a Jana D., kteří jsou obžalováni z vraždy hudebníka Františka Sahuly.

Článek

Ani jeden přitom nepopírá, že cestou z letošní prvomájové pijatyky u středočeské chatové kolonie Skuheř Sahulu potkali, zkopali a obrali o peníze. Odmítají však loupežný motiv - hudebník jim prý nadával - a ani jeden se nechce přiznat k surovostem, které zjevně Sahulově smrti předcházely.

„Je mi jasné, že budu potrestán za to, co jsem udělal. Nebudu se tomu vyhýbat,“ uvedl 18letý Jiří K. „Strašně mě mrzí, co se stalo. Je to špatná zkušenost a přál bych si, aby to šlo nějak odčinit,“ prohlásil 20letý Jan D.

Ve své výpovědi pak po celou dobu lhali buď jeden, druhý nebo oba.

Hlava byla zatlačena do země

Vražda Sahuly je totiž výjimečná především bezcitností, s níž byla provedena. Pachatel či pachatelé mu museli dupat či přímo skákat po obličeji a krku. Podle obžaloby byla hlava při nálezu těla zatlačena osm centimetrů do země, oběť utrpěla rozsáhlá zranění mozku a lebky včetně zlomeniny lícní kosti. Krev na botách našla policie u obou podezřelých.

František Sahula na archivním snímku

„Dal jsem mu dvakrát pěstí než spadl. Pak jsem ho kopl do hlavy,“ uvedl Jiří K. s tím, že další útok vedl už jeho komplic.

Ten tvrdí, že veškeré násilí má na svědomí naopak právě Jiří K. Sahulovi, který údajně nebyl vůbec agresivní a nechtěl vyvolat konflikt, prý nejprve uštědřil dvě rány pěstí, pak ho kopal do obličeje a nakonec mu i skočil plnou vahou na hlavu. A jak se Janu D. dostala krev oběti do bot? Prý do těla kopnul po činu, aby zjistil, zda je Sahula mrtvý. „Když nereagoval na šťouchání do ramene, tak jsem ho vnitřní částí boty kopl do hlavy. Nehýbal se,“ dodal Jan D.

Neměl nám nadávat

Co přesně se odehrálo cestou do Skuheře z baru Boston v nedaleké Kamenici vědí jen oba útočníci. Jejich třetí kamarád z místa utekl, po činu si vzal za mlčení dvě stě korun a ještě s Jiřím K. rozesílal známým esemesky jakoby z jiného nočního podniku kvůli alibi.

Se Sahulou se potkali právě v baru, a poté cestou k chatové kolonii. V čem se oba údajní pachatelé shodují, je tvrzení, že neútočili kvůli 1300 korun, které i s peněženkou ukradli mrtvému z kapsy a napůl si je rozdělili.

Sahula, který se v opilosti motal a neviděl na cestu, měl za podobně podnapilými muži volat, ať na něj počkají a přidat několik vulgárních výrazů. „Nejvíc se mě dotklo, když mi řekl, že jsem zkurvysyn,“ uvedl Jiří K. Kvůli nadávce prý hudebníka poprvé uhodil.

Oba podezřelí přiznali soudu, že před vraždou vypili zhruba deset piv, Jan D. prý také několik skleniček kořalky. Jiří K. přinesl k soudu dobrozdání o svém dosavadním slušném chování od učitele ze střední školy i od dobrovolného hasičského sboru, kterého je deset let členem. Jan D. byl v minulosti jednou podmínečně odsouzen za krádež. Oběma teď hrozí tresty od 12 do 15 let nebo i výjimečný trest.

Se zákonem měl problémy i Sahula, který neplatil alimenty matce svého dítěte a krátce pobyl i ve vězení.

Matka jeho nezletilého syna se v procesu připojila na straně obžaloby jako vedlejší účastník s nárokem na celkem 256 tisíc korun odškodnění plus náhrady za výživné.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám