Hlavní obsah

Hlavní svědek v kauze Kajínek odmítl vypovídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Klíčový svědek v případu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka, který se u plzeňského krajského soudu domáhá obnovy řízení, v úterý odmítl vypovídat. Vojtěch Pokoš je přitom jediný, kdo vražedný útok v roce 1993 přežil.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Soud má za úkol zjistit, zda existují nové důkazy, na jejichž základě by bylo možné Kajínkův proces obnovit. Odsouzený v roce 1998 za dvojnásobnou vraždu totiž stále trvá na své nevině. Obhajoba se přitom domnívala, že Pokoš změní svou původní výpověď, kterou Kajínka v minulosti usvědčil.

Jako druhý byl předvolán vězeň pražské pankrácké věznice Miroslav Brabec, který se s Pokošem sešel ve věznici v Ruzyni. Pokoš byl tehdy ve vazbě kvůli loupeži.

Střílející policisty znal, tvrdí další svědek

Jak Brabec dnes řekl soudu, Pokoš se mu svěřil, že před lety v borských serpentinách nestřílel na něho, jeho bratra Juliána Pokoše a podnikatele Štefana Jandu Kajínek ale policisté.

"S největší pravděpodobností je znát musel, když věděl, že se jedná o policisty," vysvětlil Brabec s tím, že za falešné svědectví bylo Pokošovi slíbeno propuštění. Kajínek pak doplnil, že Pokoš byl skutečně propuštěn dva týdny poté, co proti němu svědčil u soudu.

Nechte to být, řekl prý umírající

U soudu dnes vypovídala také Kajínkova sestra Miluše Rozsívačová, která dokreslila obrázek o Kajínkově dětství. Podle ní byl bratr ve škole oblíbený a bezproblémový. "Nikdy taky nenechal ubližovat slabším a zvířatům. Rozhodně nepocházíme z rozpadlého manželství, jak se zmiňovala některá média," mířila ke zpochybnění odborného posudku na Kajínka.

Dalším, kdo k případu hovořil, byl bývalý policista Jan Felcmann z Plzně, který byl v roce 1993 na místě činu jako jeden z prvních. "Dva muži byli v bílé mazdě, třetí ležel vedle vozu. Julian Pokoš ještě žil. Ptal jsem se ho, co se tam stalo a on, že nic. Když jsem se ptal znovu, odpověděl - to je jedno, nechte to být. Dělalo to na mě dojem, že o tom nechce mluvit," popsal soudu Felcmann.

Jednání pokračuje výslechy dalších svědků.

Velká šance na svobodu

Pokud by krajský soud povolil obnovu procesu, z Kajínka se stane nevinný a pouze trestně stíhaný muž. A protože jeho předchozí jedenáctiletý trest z roku 1991 za ozbrojenou loupež uplynul právě minulý týden, tak ve chvíli, kdy by plzeňští soudci povolili obnovu řízení, budou muset zároveň rozhodnout, zda Kajínek zůstane i nadále za mřížemi.

Kajínek se celkem třikrát pokusil o útěk

červenec 1994 - Při vycházce přeskočil zeď vycházkových dvorů věznice v Českých Budějovicích a prchl do města. Justiční stráž i policisté ho krátce nato dostihli na břehu Vltavy.

září 1996 - Přeřezal v noci okenní mříže cely ve valdické věznici. Po 20 minutách byl objeven na střeše jednopatrového přístavku ještě v areálu věznice. Bez odporu se vzdal.

říjen 2000 - Utekl z věznice na Mírově a policii unikal 40 dní. Speciální komando ho nakonec dopadlo v pražském bytě Marie Černé, manželky "orlického vraha" a jednoho z jeho spoluvězňů Ludvíka Černého.

Zdroj: vac 

Reklama

Související články

Advokát: Přeprava Kajínka byla nehumánní

Nájemný vrah Jiří Kajínek změnil načas bydliště. Vězeňská služba ho v noci na neděli převezla z valdické věznice do Plzně. Novinky o tom informoval Kajínkův...

Kajínek nestřílel, vypověděli svědci

Nechvalně známý vězeň Jiří Kajínek, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu na doživotí, v pondělí po šesti letech opět stanul před soudem. Za zvýšených...

Kajínkův obhájce je stíhán pro vydírání

Renomovaný pražský advokát Kolja Kubíček, mj. současný obhájce Jiřího Kajínka či někdejší právní zástupce komunistických prominentů Milouše Jakeše a Jozefa...

Kajínek se opět přestěhoval do Plzně

Vězeňská služba v noci na pátek za přísných bezpečnostních opatření opět převezla vraha Jiřího Kajínka z valdické věznice do cely v Plzni. Na doživotí...

Výběr článků

Načítám