Hlavní obsah

Hasiči zdolali požár skládky v Tušimicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITVÍNOV/TUŠIMICE

V pátek v nočních hodinách se hasičům podařilo zdolat mohutný požár skládky komunálního odpadu v Tušimicích na Chomutovsku. S ohněm zápasili skoro třicet hodin. Na místě od čtvrtka zasahovalo deset hasičských jednotek.

Článek

Na úplné likvidaci požáru se nakonec v pátek večer podílely dvě jednotky, které několik zbylých ohnisek požáru prolévaly vodou, informoval operační důstojník ústeckých krajských hasičů.

Odpad hasiči zkrápěli po vrstvách, používali smáčedla, aby voda protekla až dolů. Na místě zasahovaly i buldozery. Doutnající spáleniště zavážely zeminou, aby se zabránilo přístupu kyslíku a opětovnému vznícení.

Příčina vzniku požáru se vyšetřuje. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn, obyvatelé nebyli ohroženi jedovatými zplodinami. Na možný vznik nebezpečných látek upozornilo občanské sdružení Arnika.

"Protože se na skládkách ukládají také materiály s obsahem chloru, vznikají při jejich požárech látky jako fosgen, chlorovodík či vysoce toxické dioxiny. Dioxiny při požárech skládek sice nezpůsobí hned nějakou otravu obyvatel, ale spadem se dostanou do potravního řetězce, a kontaminují tak i potraviny, které pak jíme," uvedl Jindřich Petrlík z Arniky.

Na několika místech kolem skládky zjišťovali pracovníci civilní ochrany z Třemošné přítomnost nebezpečných látek. Jejich zvýšené hodnoty naměřeny nebyly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám