Hlavní obsah

Hasiči zachránili člověka, teď mají platit

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Soukromá firma Nord požaduje po plzeňských hasičích uhradit škodu za loňský zásah v obchodním domě Luna na Borech, kde se záchranáři pomocí sbíječek probourali zdí k osmatřicetiletému muži, který uvízl ve ventilační šachtě. Úspěšná záchranná akce trvající několik hodin má přijít hasiče na více než sto tisíc korun.

Foto: Hana Vondrášková
Článek

Původně majitel objektu počítal s tím, že škodu bude vymáhat na zachráněném muži, který to všechno způsobil, když neoprávněně vnikl na střechu, odšrouboval si poklop od větrací šachty a spustil se do plechového labyrintu.

"Policie ale k našemu překvapení dospěla k názoru, že muž se ničím neprovinil a případ odložila. Tím nám odpadla možnost se připojit jako poškozená strana k trestnímu řízení. Můžeme po něm maximálně chtít zaplatit za poškozený poklop a ventilátor, což je částka v porovnání se zničenými interiéry během záchranných prací prakticky zanedbatelná," řekl majitel firmy Nord Jiří Tetzeli.

Podle něho je firmě nepříjemné vymáhat škodu na hasičích. "Musím před nimi smeknout, že byli perfektní. Proč bychom to ale měli platit sami? Podle zákona o integrovaném záchranném systému stát odpovídá za škodu způsobenou právnickým i fyzickým osobám v přímé souvislosti se záchrannými pracemi," vysvětlil Tetzeli.

Sázku muž později odvolal

Sám se s mužem, který zůstal téměř jedenáct hodin uvězněný v šachtě, po jeho vysvobození kontaktoval. "Dali jsme si schůzku, na které muž vysvětlil, že tam vlezl v rámci sázky. Dva týdny se neozval. Když už jsem ho konečně dohnal, řekl mi, že má rodinu, dítě a momentálně že je bez peněz. Po 14 dnech mi oznámil, že nic platit nebude, abychom si to vyřešili sami. Najednou obrátil o sto osmdesát stupňů, že o žádnou sázku nešlo, že tam prostě nešťastnou náhodou spadl. Policisté mu to zbaštili," pokračoval Tetzeli.

Přestože v mužově kapse policisté našli šrouby od poklopu a kleště, je podle nich nevinný. "Nepodařilo se prokázat, že by vlezl do šachty za účelem spáchání trestného činu," řekla mluvčí plzeňských policistů Michaela Altmannová.

Hasiči jsou zaskočeni

"Musím přiznat, že nás to překvapilo. Zatím shromažďujeme podklady o zásahu. Jestli škodu zaplatíme, ještě není rozhodnuto," řekl Jiří Filípek z ředitelství Krajského hasičského sboru v Plzni.

Útěchou může být pro plzeňské hasiče vyznamenání Zlatý záchranářský kříž, který minulý týden převzali v pražském paláci Lucerna právě za vyproštění muže z větrací šachty, a to v kategorii "kuriózní záchranářský čin".

Muž se tehdy propadl do hloubky čtyř metrů pod úroveň střechy, kde ústil ventilační vývod šachty. "Hasiči nejprve k němu spustili hadici s přívodem čerstvého vzduchu, navrtali sondu do zdi, aby zjistili, kudy vede ventilační potrubí. Potom muže vyřízli z plechové pasti," popsal drama mluvčí krajských hasičů František Vaško.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám