Hlavní obsah

Hasiči v Prostějově likvidovali únik nebezpečných látek

Právo, Aleš Fuksa
Prostějov

Ve speciálních chemických ochranných oblecích museli prostějovští hasiči zasahovat při likvidaci velkého množství chlóru a nebezpečné kyseliny unikající do ovzduší. Kvůli možnému riziku v sobotu raději nechali na několik hodin uzavřít nedalekou čerpací stanici.

Článek

„Tísňová linka přijala informaci o úniku nebezpečné látky v Prostějově v průmyslové zóně u komunikace na Kojetín krátce před polednem. Naše jednotka byla na místě během několika minut a potvrdila viditelný hustý bílý dým, následně provedla předběžné vyhodnocení nebezpečné chemické látky,“ uvedl krajský policejní mluvčí Zdeněk Hošák.

V sudu o objemu zhruba tisíc litrů podle něj došlo k reakci vody a jiných látek s nebezpečnou látkou. Hasiči se proto snažili o neutralizaci rozředěním obsahu do dalších přistavených sudů a po dojezdu chemického kontejneru z Olomouce provedli měření hodnot v okolí.

„Naštěstí díky aktuálním povětrnostním podmínkám směřoval kouř mimo centrum Prostějova,“ konstatoval Hošák s tím, že při průzkumu a měření záchranáři potvrdili přítomnost nebezpečné látky v sudu kyseliny trichlorisokyanurové. Postupnou neutralizací látky hasiči zmírňovali následky havárie několik hodin. Zároveň likvidovali reakci a tlumili výpary v podobě kouře s obsahem nebezpečných látek do ovzduší.

Kyselina trichlorisokyanurová je oxidant a může zesílit požár. Způsobuje vážné podráždění očí i dýchacích cest. Jedná se o vysoce toxickou látku pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky. Navíc uvolňuje toxický plyn při styku s kyselinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám