Hlavní obsah

Hasiči pomocí jeřábu vytáhli z Těrlické přehrady loď

Tři hasičské jednotky se v neděli odpoledne zapojily do záchrany částečně potopené šestimetrové lodi v Těrlické přehradě na Karvinsku. Loď nakonec vytáhli hasiči z vody za pomocí jeřábu.

Foto: HZS MSK

Loď hasiči na břeh vytáhli automobilovým jeřábem.

Článek

„Když hasiči přijeli na místo, tak zjistili, že je částečně pod vodou loď Faeton Sport 630. Zadní část plavidla vlastně seděla na dně nádrže,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Dodal, že proč se plavidlo potopilo se zatím přesně neví.

Vzhledem k tomu, že z lodi unikaly provozní kapaliny, tak hasiči kontaktovali úřady zabývající se ochranou životního prostředí. Poté začala práce na vytažení plavidla z vody na břeh, což nebylo jednoduché.

„Hasiči nejprve ohraničili prostor okolo lodi plovoucími sorpčními hady ze sorbentového kontejneru, aby zabránili rozšíření úniku paliva na větší plochu. Poté byl nasazen automobilový jeřáb,“ upřesnil Kozák.

Obří výletní lodě už v Benátkách nezakotví. Od srpna mají zákaz

Cestování

Zasahující hasiči loď uvázali, vyrovnali a ponorným elektrickým čerpadlem z ní vyčerpali vodu, aby snížili její hmotnost. Následně bylo možné plavidlo vyzdvihnout a položit na břehu na připravený přívěs.

Sorpčními hady ohraničený „film” na vodní hladině byl poté zasypán speciálním hydrofobním sorbentem a posbírán do připravených nádob, které budou odvezeny k ekologické likvidaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám