Hlavní obsah

Hasiči na Opavsku naháněli býčky i klokana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Háj ve Slezsku

Velmi namáhavé a netradiční zásahy mají tento týden za sebou hasiči z Opavska. Přes tři hodiny v úterý naháněli 12 býčků ze zahrady v Háji ve Slezsku do přepravního vozu zemědělského družstva, o den dříve zase lovili do velké plachty uprchlého klokana.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Mladému klokanovi se podařilo najít skulinu ve výběhu ranče

Článek

„Mladému klokanovi, který nedávno rozšířil faunu na Dětském ranči v Hlučíne, se podařilo nějakou skulinou uprchnout z výběhu do areálu ranče. Schovával se tam ve vysoké trávě zhruba 100 metrů od domova. Hasičům se ho podařilo do hodiny odchytit do pět metrů široké plachty a umístit zpět do výběhu,“ líčil ve čtvrtek událost mluvčí hasičů Petr Kůdela s tím, že hasičům ani klokanovi se nic nestalo.

Klokan z Tábora skončil v podběráku, utekl před strážníky až do Lužnice

Stalo se

Těžší zásah byl pak s odchytem mladých statných býčků. Celkem jich ze zemědělského družstva uteklo 33. Většina z nich se vydala do lesů a na louky, odkud se pak prý vždy večer vrací domů, ale 12 z nich zamířilo do zahrady rodinného domu v Háji ve Slezsku. Další tři býčci se pak pohybovali na náspu frekventované železniční trati mezi Ostravou a Opavou.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Zvířata se vydala ze zemědělského družstva do lesů a na louky, pak ale zamířila na zahradu rodinného domu

Musela zde proto být snížena rychlost na 50 km/hod. Do záchrany býčků se zapojily tři jednotky hasičů. Zvířatům byla dlouhou hadicí zahrazena úniková cesta do luk a polí, pak se je hasiči snažili všechny najednou dostat do přepravního vozidla.

Po Táboře poskakoval klokan. Tornádo ho nepřineslo, vyloučila policie

Koktejl

„Chovatelé jim poradili, ať si sundají vše, co by mohlo býčky zneklidnit. Takže si sundali roušky a přilby i zásahové oděvy. Z natažených červenobílých výstražných pásek pak udělali cestu k vozu. Na svou ochranu před zvířaty používali sedm nastavovacích žebříků,“ líčil situaci Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odchytili klokana do pět metrů široké plachty

Býčky u železniční trati pak hasiči odehnali daleko od kolejí na louku u kravína. Podle chovatelů se večer býčci v klidu vrátí zase domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jelenec zachránil život zajíci, káni ušlapal

Nepříliš obvyklou scénu ze zvířecí říše zachytila bezpečnostní kamera v americkém Wisconsinu. Jelenec běloocasý tam přispěchal na pomoc zajíci, kterého napadla...

Výběr článků

Načítám