Hlavní obsah

Hajlujícího Putina počmáral vandal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochu Vladimira Putina coby skřeta utahujícího plynový kohout počmáral neznámý vandal. Na podstavec napsal: Spějem k válce či míru? Socha je umístěna v Praze 6.

Posprejovaná socha Putina v Praze 6Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Mluvčí policie Violeta Siřišťová Novinkám řekla, že počmárání sochy jim dosud nikdo nenahlásil, takže hlídka tam vyjela na základě informací od médií.

„Případem posprejování sochy se budeme zabývat. Policisté místo dokumentují a zjišťují, kdy k protiprávnímu jednání došlo,“ konstatovala Siřišťová.

Socha byla na místě, kde stával pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, nainstalována v pondělí. Dílo vzniklo v rámci mezinárodního setkání uměleckých kovářů.

Kovový skřet s pravicí vztyčenou k nacistickému pozdravu, upozorňuje na postoj Ruska, které vojensky napadlo Ukrajinu a nerostné zdroje včetně plynu využívá k vydírání evropských odběratelů a prosazování svých geopolitických zájmů.

Instalace má rovněž podpořit iniciativu prosazující odpojení budov ruské ambasády v Praze od energií.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Počmáraná socha Vladimira Putina

Koněvův pomník stál na náměstí Interbrigády do roku 2020, kdy byl snesen a umístěn do depozitáře. Předtím byla socha opakovaně poničena vandaly. Maršál Koněv byl za druhé světové války velitelem 1. ukrajinského frontu, který se v květnu 1945 podílel na osvobození Prahy. Podílel se však rovněž na potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a angažoval se rovněž v době tzv. druhé berlínské krize, která vyústila ve stavbu Berlínské zdi a rozdělení města.

Sochu Koněva v Praze nahradil hajlující skřet s tváří Putina

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám