Hlavní obsah

Grossův speciální tým měl vyšetřovat hejtmany

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové policejního týmu "Mlýn" údajně pracovali mimo jiné na ekonomických kauzách souvisejících s krajskými samosprávami. V jejich hledáčku se tak měli ocitnout Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) a jeho straničtí kolegové. Šéfové krajů případnou iniciativu policie považují za politický boj.

Článek

Vrchní státní zastupitelství prošetřování hejtmanů nevyloučilo. Pětičlenná skupina, kterou v roce 2002 zřídil tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross, mu měla zajistit informace o podezření ze závažné hospodářské trestné činnosti, do které mohli být zapojeni policisté. Týdeník Respekt, ovšem zveřejnil spekulaci, že se policisté zaměřili také na krajské úřady.

Zájem prý měli i o osobu středočeského hetmana Bendla v souvislosti s privatizací příbramské nemocnice. "Je to pro mě novinka. Nemocnici jsme neprivatizovali ale transformovali. Nic nečistého v tom nebylo," řekl Právu Bendl.

Prověřován byl údajně také hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel kvůli podezření z korupce ruskou mafií a šéf olomouckého kraje Ivan Kosatík. "Oficiálně ani neoficiálně poznatek, že by se o mě zajímala policie, nemám," uvedl Kosatík.

Konkrétní vyšetřovatele nejde dohledat

Vrchní státní zastupitelství rovněž žádné podrobné informace ohledně vyšetřování šéfů krajů nemá, ale nevylučuje ho. "Nevylučuji, že policie mohla prošetřovat hejtmany pro spáchání konkrétního trestného činu, například kvůli korupci," řekla mluvčí Irena Zadražilová. Podle ní ale nelze dohledat, který konkrétní policista se jakou kauzou zabýval. "Nemáme informace, co který policista dělal. Ať už se jmenoval jak chtěl, pro nás je orgánem činným v trestním řízení," poznamenala Zadražilová.

Narazila tak na fakt, že například šéf "Mlýnu" Vladimír Machala zároveň pracoval také v Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Odlišit jednotlivé případy tak bude velmi těžké. "Fyzicky není možné vyšetřovatele jednotlivých případů dohledat. Takové evidence nevedeme. Každý spis by se musel fyzicky zkontrolovat, a to nejde.

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová momentálně čeká na seznam státních zástupců, kteří v policejním týmu Mlýn působili. "Pan ministr vnitra Bublan mi slíbil, že mi ho do konce tohoto týdne předá," řekla včera Benešová Právu.

Podle jejích slov působnost v týmu Mlýn již přiznal doktor Dolejší z pražského vrchního státního zastupitelství, ale jeho působiště bylo na celém území republiky.

"Jakmile tento seznam dostanu, mojí první otázkou bude, zda státní zástupci postupovali při své činnosti v souladu s trestním řádem, to mně zajímá," uvedla Benešová.

Policejní prezidium se už k činnosti týmu nebude vyjadřovat. "Vrchní státní zástupce Jaroslav Dolejší si vyhradil právo na informování v trestních kauzách týmu Mlýn," uvedla mluvčí prezidia Blanka Kosinová.

Současný ministr vnitra František Bublan Grossův rozkaz, kterým byl Mlýn zřízen, nedlouho po své instalaci do funkce zrušil. "V současné době není potřeba. Závažnou trestnou činnost může prověřovat samotná Inspekce ministerstva vnitra. Bylo by to nesystémové," vysvětlila nedávno mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Reklama

Související články

Tlustý: Gross by mohl být stíhán

Premiérovi Stanislavu Grossovi (ČSSD) by mohlo kvůli kauze policejního týmu Mlýn hrozit trestní stíhání. V neděli to v diskusním pořadu České televize uvedl...

Výběr článků

Načítám