Hlavní obsah

Gay a lesba z Prahy si pořídili dítě. Následný spor vyvrcholil najatým rváčem

– Praha

Na začátku to vypadalo jako dobrý nápad. Martin a Věra, oba žijící se svými partnery stejného pohlaví, se poznali přes homosexuální seznamku s plánem pořídit si umělým oplodněním dítě a společně ho jako přátelé vychovávat. První část jejich plánu vyšla a před dvěma lety se Věře narodil syn. Jenže pak se z této idylky stala noční můra, která málem skončila tragicky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Začalo to hádkami o příjmení dítěte, poté o místě jeho výchovy a následně i o to, kdo a kdy se bude o syna starat, protože jeho rodiče spolu odmítli bydlet. Na řadu dokonce přišel opatrovnický soud, který rozhodl o střídavé péči. Jenže ani to vzájemnou nevraživost rodičů nevyřešilo. Situace se vyhrotila tak, že Věra a její partnerka Monika skončily minulý týden na lavici obžalovaných u Obvodního soudu pro Prahu 9.

Podle státního zástupce si ženy, kvůli snaze mít dítě jen pro sebe, předloni v listopadu objednaly nyní rovněž obžalovaného Jana Hanka. Nejméně desetkrát trestaného muže 18. listopadu přivezla taxikářka Monika z Plzně do Prahy s tím, že má Martinovi „rozbít hubu“, tvrdí obžaloba. Slíbila mu za to 30 tisíc korun.

Bál se zastřelení

Když Martin vrátil dle domluvy dítě Věře u vchodu do jejího bydliště a vracel se k autu, přistoupil k němu Hanko. Řekl mu, že byl najat na jeho zabití či zbití za 30 tisíc, ale že když mu muž tyto peníze dá, neudělá to.

Otec a matka končí. U stejnopohlavních párů je nahradí „rodič“

Domácí

„K fyzickému napadení nedošlo… Dohodli jsme se, že to bude vypadat, jako že mu ty údery dávám, sehrajeme divadlo,“ řekl před soudem Hanko. Dodal, jak ho mrzí, že se na akci podílel.

Poškozenému prý řekl, že si ho objednala Monika, a žádal za informace peníze. Martin mu nabídl pět tisíc korun, nakonec se podle Hanka dohodli na sedmi tisících a odjeli je vybrat do bankomatu. Přitom Hanko zavolal, že akce proběhla úspěšně. Vydíraný muž však ve středu u soudu popsal celou situaci jinak.

„Hanko mi oznámil, že mám být v klidu, že byl najatý, aby mě zabil, anebo mi zpřelámal ruce a nohy. Že mu za to slíbili třicet tisíc s tím, že chtějí mít dítě jen pro sebe. Mířil na mě zbraní v kapse bundy, ale neviděl jsem ji,“ řekl Martin soudu vedenému Terezou Staňkovou.

S pláčem poté doplnil, že byl přesvědčen, že ho dotyčný zastřelí. Ten ho prý ale začal uklidňovat, že když bude poslouchat, tak přežije. Na parkovišti u bydliště Věry pak Hanko poškozeného donutil sednout si mezi auty a dvakrát ho udeřil středně silnou intenzitou pěstí zezadu do hlavy. „Tvrdil, že mě fiktivně zmlátí, protože ho sledují,“ uvedl Martin.

Poté po něm Hanko údajně žádal zmíněných třicet tisíc, ale nakonec se dohodli na sedmi. „Peníze chtěl za to, že mě nezabije, opakoval to několikrát, a prý ať jsem vděčný,“ podotkl Martin.

Při jízdě k bankomatu v obchodním centru se prý bál o život, protože mu podezřelý vyhrožoval. V té době Martin od Hanka zjistil, že tím, kdo si muže najal, je Monika – útočník mu ji ukázal na na Facebooku. Podezřelý pak po Martinovi chtěl, ať ho odveze do Plzně, což odmítl, a muže umluvil, ať jde na metro.

Měl policejní ochranu

„Přeběhl jsem potom do garáží k autu a zavolal policii. Poté i svou advokátku a bývalého partnera. Po příjezdu policie jsem začal kolabovat a přivolali mi záchranku,“ řekl u soudu Martin, který měl po celou dobu v jednací síni na sobě neprůstřelnou vestu.

Dění v místnosti pak sledovali minimálně čtyři členové policejní ochranky, kteří také poškozeného muže do síně přivedli. Martin to vysvětlil tím, že před zahájením hlavního líčení obdržel anonymní dopis, že když přijde na jednání, zastřelí ho. Obžalovaná Věra před soudem jakoukoli vinu týkající se najmutí Hanka odmítla, v jednací síni ho prý viděla poprvé.

O tom, že jej z Plzně v listopadu přivezla její partnerka Monika, údajně nevěděla. Monika připustila, že Hankovi bez vědomí přítelkyně řekla, aby si „promluvil“ s Martinem. „Jen domluvit ústně, žádné násilí, to opravdu ne,“ odmítla tvrzení obžaloby i nabídku peněz pro Hanka.

Obě partnerky se zpovídají u soudu z těžkého ublížení na zdraví ve stadiu přípravy. Hanko se podle obžaloby dopustil vůči poškozenému muži loupeže. Soudkyně Staňková upozornila, že v průběhu dokazování může dojít ke změně právní kvalifikace na mnohem závažnější přípravu vraždy.

Kvůli sporům rodičů poslal soud dítě do ústavu. Chyba, zkritizoval ho ÚS

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám