Hlavní obsah

Gangsteři ze Sovětského svazu odsouzeni k vysokým trestům

Právo, Novinky, Petr Knoetig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za zvýšených bezpečnostních opatření vynesl ve čtvrtek senát Krajského soudu v Brně rozsudek nad čtveřicí mužů z bývalého Sovětského svazu. Čtrnáct let dostal za vraždu a loupeže 36letý Stěpan Golinko, 10 roků si za loupeže a neoprávněný pobyt v ČR odsedí 30letý Jevgenij Uškov. Zbývající cizinci jsou zprostěni obžaloby.

Foto: Petra Veselá
Článek

"V celém líčení nebyl ani jediný přímý důkaz proti obžalovaným, kteří na místě činu nenechali žádnou potřebnou stopu. Navíc se všechna přepadení odehrávala na špatně osvětleném místě a útočníci byli maskovaní čepicemi s kšilty. Nakonec se však policii podařilo najít nepřímé důkazy, kdo byl na místě činu a kdo vraždil," uvedl předseda senátu Ivo Zummer.

První případ se odehrál v březnu 2000 v prostoru čerpací stanice Pávov u Jihlavy, kde gang přepadl osádku ukrajinské dodávky Fiat Ducato s pěti lidmi. Těm sebrali pasy a peníze. Jeden z přepadených se zdráhal peníze vydat a tak ho Stěpan Golinko na místě zastřelil jednou ranou do srdce.

Okrádali chudé krajany

Podobně se odehrávala i další loupežná přepadení, která pokračovala od března do prosince roku 2000. Útočníci vždy napadli občany bývalého Sovětského svazu, kteří se z ČR vraceli domů s vydělanými a ušetřenými penězi.

Nejdříve je klidně oslovili a pak je požádali o 5 až 10 procent z toho, co vezou. Když zjistili, kde mají peníze, nemilosrdně je obrali o všechno a v případě, že se bránili, použili i zbraň. Případ se dostal k soudu až letos, protože policistům se dlouho nedařilo najít pachatele, kteří řádili po celém státě.

Proto policisté vytvořili speciální tým kriminalistů z celé republiky, kteří jezdili po dálnicích a pátrali po nebezpečných lupičích. Zadržet se je podařilo v roce 2001.

Další dva roky trvalo dokazování. "Všechny důkazy, které se podařilo shromáždit, ukázali jasně na přítomnost Golinka a Uškova. Byli s nimi i další muži, ale nepodařilo se prokázat, kdo to byl. Proto jsme rozhodli o propuštění Andreie Yakavetze a Siarheie Shablouskiho, proti nimž nebyly důkazy," doplnil Zummer.

Proti rozsudku se na místě odvolal státní zástupce, který tresty považuje za mírné. "Podávám odvolání v neprospěch obžalovaných a to jak proti výši trestu, tak i proti zproštění obžaloby u dvou z nich," uvedl státní zástupce Zdeněk Adámek. Z obžalovaných se odvolal Golinko, Uškov si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám