Hlavní obsah

Gang zlodějů dál straší obce za Prahou, vznikla petice

Právo, Pavla Franzkiová
Mirošovice

Obce za Prahou, kde řádí zlodějský gang, daly dohromady petici, v níž žádají stát i Středočeský kraj, aby zvýšily bezpečnost v okolí hlavního města a začaly řešit akutní nedostatek policistů. Policisté od středy vyšetřují dva případy vloupání v obci Mirošovice, k dalším vloupáním došlo ve čtvrtek v Želivci, části obce Sulice.

Foto: Policie ČR

Gang zlodějů v Jesenici

Článek

Zda má poslední případy také na svědomí obávaný gang zlodějů, který od loňského podzimu trápí obce na kraji Prahy, se zatím s jistotou neví.

„Během středečního večera jsme přijali oznámení o vykradení dvou rodinných domů v Mirošovicích. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůžeme ale aktuálně poskytnout více informací,“ řekla Právu mluvčí středočeské policie Monika Schindlová.

BEZ KOMENTÁŘE: Vloupání v ŽelivciVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podobně kusé informace jsou známy i v případě čtvrtečního vloupání. Policisté, které ze zahraničí kontaktovala majitelka jednoho domu v Želivci, následně zjistili i vloupání do dalších budov v okolí.

„Na všech rodinných domech byla způsobena škoda násilným vniknutím, a to v řádech desítek tisíc,” uvedla v pátek policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Policisté všem případům vloupání do rodinných domů věnují maximální pozornost, provádí rozsáhlá šetření, nicméně doposud se zatím nepodařilo ztotožnit žádnou konkrétní osobu či osoby, které by měly mít tyto skutky na svědomí,” dodala.

Zloději si počkali, až majitelé odjedou do zahraničí. U Prahy vykradli několik domů

Krimi

Jednou z obcí, kde zloději opakovaně řádili, je i středočeská Jesenice. Starosta Pavel Smutný (za STAN) se proto s prosbou o pomoc obrátil i na policejního prezidenta, kterého v otevřeném dopise z prosince loňského roku požádal o urgentní řešení bezpečnostní situace ve městě.

Policii zlodějský gang ale stále uniká. Proto Smutný vytvořil takzvanou Jesenickou výzvu, v níž společně se starosty dalších obcí i obyvateli žádá vedení Středočeského kraje a ministerstvo vnitra, aby neprodleně učinily kroky ke zvýšení bezpečnosti v obcích v blízkosti hlavního města a mimo jiné začaly řešit akutní nedostatek policistů.

K petici se připojil i starosta a občané Mirošovic. „Lidé to samozřejmě vnímají a mají strach, především pak ti staří. Obecným problémem, který na Praze-východ a Praze-západ je, je skutečnost, že policistů je opravdu málo. Tyto činy, které probíhají, tomu jen nahrály, že se to úsilí aktivovalo k tomu, aby se ten policejní stav zlepšil,“ řekl Právu starosta Mirošovic Tomáš Zvěřina (nezávislý) s tím, že aktuálně v obci uvažují o instalaci kamer.

Policie vyšetřuje vloupání do domu v Praze-východ. Práce gangu to prý není

Krimi

Ty už chrání například také obyvatele Turska a podle starosty Václava Vlka (bez politické příslušnosti) se i díky tomu cítí místní bezpečněji. „V této oblasti je prostě nedostatečný počet republikové policie a kriminalita okolo Prahy je značná. Řešíme to tu neustále, takže Jesenickou výzvu velmi rádi podpoříme,“ sdělil Právu Vlk s tím, že místní mají o petici velký zájem, a nové podpisy tak neustále přibývají.

Už dříve policie uvedla, že gang má na svědomí pravděpodobně více než sto dvacet případů. Kvůli těmto případům zřídila také speciální tým, který se jimi zabývá.

Gang zlodějů v JeseniciVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám