Hlavní obsah

Gang záměrně boural s luxusními auty. Z pojišťoven získal 13 milionů

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Škodu přesahující 13 milionů korun způsobila podle policie tříčlenná skupina podvodníků z Karvinska a Frýdecko-Místecka, která se snažila inscenováním dopravních nehod čerpat peníze od pojišťoven. Policie případ prověřuje už od roku 2015 a v těchto dnech stíhání rozšířila o čtvrtou osobu, 29letého komplice z Prahy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté postupně zdokumentovali více než třicet zinscenovaných dopravních nehod v letech 2010 až 2017. K nehodám mělo dojít například v Německu, Chorvatsku, Polsku či na Slovensku. Viníkem byl podle policie vždy řidič levného vozidla, který „totálně“ zlikvidoval vozidlo luxusní.

Policista měl zfalšovat protokol o nehodě manželky, pojišťovna vyplatila tisíce

Krimi

„Obvinění měli po zinscenování nehod požadovat jejich likvidace formou totální škody u jednoho stejného luxusního vozidla i několikrát za sebou. Drahých aut používali několik, různých značek. Stejně tak byli schopni si pro tyto účely zajistit velké množství majetkově slabších osob, které za úplatu jednaly dle pokynů obviněných, například na sebe vozidla nechaly přepsat, a u kterých mělo končit i vyplácené pojistné plnění,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Opomenul jednu platbu a povinné ručení mu neuznali. Musí zaplatit celou škodu

Domácí

Čtveřice měla role velmi dobře rozdělené. „Někdo obstarával vozidla, jiný přepisy na osoby a komunikaci s pojišťovnami. V jednotlivých plněních byly vypláceny i statisícové částky, celkově přišly pojišťovny podvodným jednáním o zhruba 13 milionů korun, přičemž pokud by však vyplatila všechna požadovaná pojistná plnění, hrozila škoda přesahující 18 milionů korun,“ dodala mluvčí.

Zatímco třem hlavním pachatelům hrozí až osm let vězení, čtvrtému muži z Prahy hrozí pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám