Hlavní obsah

Gambler našel tři způsoby, jak dlouhodobě okrádat svou firmu

Právo, Pavel Karban
Bruntál

Závislost na výherních hracích automatech přivedla čtyřicetiletého muže z Bruntálska k tomu, že firmě, u které byl zaměstnán jako jednatel, zpronevěřil více než 2,4 miliónu korun. Zaměstnanec se měl trestné činnosti dopouštět od roku 2003 do ledna 2007, firmu připravoval o peníze třemi způsoby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Od počátku roku 2003 do konce roku 2005 postupně vyčerpal formou hotovostních výběrů a nebo za použití platebních karet z účtu firmy přes šest miliónů. Tyto výběry vykázal jako příjem do pokladny společnosti, ale ve prospěch společnosti použil pouze přes pět milionů. Zbylou částku ve výši 840 tisíc použil pro svou potřebu,“ popsala bruntálská policejní mluvčí Pavla Tušková s tím, že zpronevěru kryl vystavením fiktivních účetních dokladů například na reklamu a propagaci.

V prosinci 2004 měl vykutálený jednatel prodat za 130 tisíc korun firemní Škodu Felicii. „Doklady o prodeji však nenechal zavést do účetnictví a získanou částku použil pro svou potřebu,“ uvedla policejní mluvčí.

Firemní peníze získával muž také tak, že na některé faktury za provedené práce či poskytnuté služby uváděl namísto skutečných účtů společnosti číslo svého účtu.

„Odběratelé mu tak uhradili částku převyšující 2,1 miliónu korun. Muž přes 746 tisíc vybral a převedl do pokladny společnosti a 1,4 miliónu si neoprávněně ponechal. Činnost zakrýval opět vystavováním duplicitních faktur s odlišnými odběrateli,“ doplnila Tušková.

Jednatel firmy byl již obviněn z trestného činu zpronevěry, za niž může za mřížemi pobýt až osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám