Hlavní obsah

Firmy čerpaly milionové dotace na školení zaměstnanců, která nikdy neproběhla

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňští kriminalisté vyšetřují několik firem pro podezření, že si nechaly vyplácet milionové dotace na školení svých zaměstnanců, která nikdy neproběhla. Podle policejní mluvčí Ivany Jelínkové jsou v této souvislosti stíhány čtyři společnosti a 14 osob z jejich statutárních orgánů, a to pro trestný čin dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trestná činnost měla spočívat v tom, že obvinění využili projektů určených na dotování vzdělávacích programů zaměstnanců určených k zvýšení jejich odborné způsobilosti. Vzdělávání mělo probíhat formou školení zaměstnanců přímo v místě výkonu jejich zaměstnání,“ uvedla Jelínková.

Kriminalisté v průběhu prověřování zjistili, že školení fakticky neprobíhala.

Dvojice slibovala lidem zhodnocení peněz. Škoda 150 milionů

Krimi

„Obvinění pouze vytvářeli fiktivní prezenční listiny o účasti zaměstnanců na školeních, které pak dokládali k žádostem o proplacení dotace. Tímto způsobem postupně neoprávněně vyčerpali z dotačních fondů Evropské unie a Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky finanční prostředky ve výši téměř čtyř milionů korun,“ dodala Jelínková.

Obviněným hrozí v případě prokázání viny až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám