Hlavní obsah

Firma z Klatov otrávila potok s generačními pstruhy, škodu rybáři vymáhají soudně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety unikly do Drnovského potoka stovky litrů vysoce toxické chemikálie na impregnaci dřeva ze společnosti Holz Schiller v Lubech u Klatov. Jedovatá látka tehdy proměnila pětikilometrový úsek až ke vtoku do řeky Úhlavy, kde rybáři chovali generační pstruhy pro umělý výtěr, v mrtvou stoku. Dodnes dřevařská firma škodu na rybách neuhradila a vyznavači Petrova cechu ji musí vymáhat soudně.

Foto: Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Pstruh obecný. Ilustrační foto

Článek

Přitom nedávno se firma mimosoudně dohodla o náhradě škody s plzeňskou vodárnou, jež v důsledku znečištění Úhlavy jako zdroje pitné vody pro město musela dočasně brát pitnou vodu z řeky Radbuzy, kterou do úpravny přečerpávali hasiči mobilním potrubím.

„Uhradili nám prakticky veškeré náklady spojené s řešením mimořádné události. Částka se pohybovala okolo půl milionu korun a zahrnovala například dávkování aktivního uhlí pro úpravu vody či navýšení počtu rozborů kvality vody,“ sdělil Právu ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už dva roky, vědci upozorňují na chyby ve vyšetřování

Domácí

Šéf klatovské organizace rybářského svazu Petr Votípka Právu řekl, že nyní oslovili přímo německého majitele firmy s návrhem na mimosoudní vyrovnání. „Chceme jen čisté náklady. Je tady nějaká hodnota ryb, pak jsme museli zaplatit jejich likvidaci v kafilérii a něco nás také stála projetá nafta. Celkem se bavíme o částce okolo 250 tisíc korun,“ uvedl Votípka s tím, že do potoka rybáři znovu vysadili pstruhy, k výtěru budou připraveni až v příštím roce.

Právo kontaktovalo českého zástupce společnosti Holz Schiller Petra Kohela, aby se k odškodnění vyjádřil. Na dotazy ale nereagoval.

Asi 200 litrů mořidla proti plísni přeteklo v noci ze 7. na 8. října 2019 z impregnační vany a odtokovým potrubím na dešťovou vodu se z areálu firmy dostalo do Drnovského potoka. Stopy po uniklé látce detekovali vodohospodáři až ve Vltavě v Praze.

Případ od začátku vyšetřovala policie jako podezření z trestného činu ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Konkrétního pachatele ale nezjistila a věc předala správnímu orgánu.

Městský úřad v Klatovech letos v květnu firmě uložil pokutu ve výši 40 tisíc korun.

Obří úhyn ryb v Odře jde na vrub soli a mikrořas

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám