Hlavní obsah

Firma Sousedské služby, která vyhrožuje exekucemi, patří 87leté ženě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paniku mezi klienty společnosti Sousedské-služby.cz vzbudila v úterý výzva občanského sdružení Společná obrana, která varovala před nekalými praktikami této firmy. Její jednatel Miloslav Krátký podal před několika dny u bruntálského soudu více než 800 platebních rozkazů na své klienty z celé České republiky, po kterých vymáhá údajné dluhy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidem, kteří si v minulých letech podali inzerát na webových stránkách této firmy, tak hrozí exekuce, přestože řada z nich o tom dosud ani netuší.

Navíc vyšlo najevo, že za firmu sice vystupuje podnikatel Krátký, jako stoprocentní vlastník je ale v obchodním rejstříku uvedena 87letá Valerie Krátká z malé obce Jiřice, zřejmě jeho příbuzná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na základě zpráv v médiích nás dnes kontaktovala už řada klientů Sousedských služeb, kteří netuší, že jim něco hrozí,“ řekla v úterý Právu Světlana Glaserová ze sdružení Společná obrana, které se zabývá pomocí lidem poškozeným jednáním různých podvodných firem.

Prý nepodvádí

„Jde o klamavé a manipulativní obchodní praktiky. Jsou to metody sociálního inženýrství, podobné například praktikám různých předváděcích akcí, na které firmy lákají především důchodce,“ dodala.

Firma Sousedské-služby.cz už několik let nabízí na internetu drobným živnostníkům, že jim zprostředkuje práci v jejich sousedství – například domácí úklid, vyvenčení psa či hlídání lidí. Klienti, kteří na stránkách inzerují a jež oslovilo Právo, ale mají s firmou špatné zkušenosti. Při podepisování smlouvy prý zástupci firmy skutečně tvrdili, že jim zajistí práci. Místo toho jim pouze dali inzerát na stránky, které mají minimální čtenost.

Jednatel firmy Sousedské-služby.cz Krátký v úterý důrazně odmítl, že by se dopouštěl podvodných praktik. „Nikoho jsme nepodvedli, ti lidé dobře věděli, co podepisují. V žádném případě jsme nikomu z nich neslibovali práci, nejsme zprostředkovatelská agentura,“ řekl Právu.

Krátký odmítl komentovat to, že jeho firma nemá na svých stránkách žádný telefon a adresa je jen fiktivní. Bez odpovědi nechal i otázku, proč je firma, za niž vystupuje, napsána na ženu, která je ve velmi pokročilém věku. „To nebudu komentovat,“ řekl.

Trestní oznámení sdružení nepodá

Glaserová ze sdružení Společná obrana nyní radí všem bývalým klientům, aby se spojili buď se sdružením, nebo podali u Okresního soudu v Bruntále tzv. odpor. Jinak se sami vzdávají možnosti exekuci na svůj majetek odvrátit.

Trestní oznámení sdružení na firmu podávat nebude, protože to údajně nemá nyní smysl. „Nemáme s policií v podobných případech dobrou zkušenost. V případě známé kauzy realitky Prolux jsme svého času podali asi šest set trestních oznámení, policie to vyšetřovala čtyři roky a nakonec to odložila s tím, že nejde o trestný čin. Přitom Česká obchodní inspekce v případě Proluxu uznala, že jde o klamavé obchodní praktiky, a pokutovala to pěti milióny korun,“ řekla Glaserová.

Jak dodala, připravuje také podnět k ČOI, aby prošetřila praktiky firmy Sousedské služby. „V této době je ale pro nás prioritní pomoc klientům, kterým hrozí exekuce a kterým pomáháme vypracovat odpor proti platebním rozkazům,“ sdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám