Hlavní obsah

Feri: Fyzicky se ty skutky nemohly stát

Aktualizováno

Bývalý poslanec Dominik Feri ve čtvrtek opět vypovídal před Obvodním soudem pro Prahu 3, kde čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další. Feri ve svém vyjádření k provedeným důkazům poukazoval zejména na rozpory ve výpovědích poškozených a dalších svědků, případně na další nesrovnalosti. Svou vinu v žalovaných skutcích znovu popřel. Soud bude pokračovat za tři měsíce.

Dominik Feri u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Co je společné pro všechny ty skutky, je fyzická nemožnost, aby se něco mohlo odehrát,“ prohlásil Feri.

V úvodu také exposlanec vyjádřil své rozčarování nad výslechem z minulého jednání, kdy vypovídal bývalý partner jedné z poškozených. „Velmi mě překvapilo, že při minulém jednání pan svědek řekl, že byl instruován, jak má vypovídat paní poškozenou, že ho navedla, jak se k věci má stavět,“ uvedl.

Feri se například opět vrátil k jednomu ze žalovaných skutků, kdy se údajně jedna z poškozených měla napít v jeho bytě z fanty, po čemž podle obžaloby částečně ztratila vědomí a nemohla ovládat své tělo. Feri opět zopakoval, že něco takového nepřipadá v úvahu. „Je mi odporné vůbec o tom uvažovat,“ řekl.

Na dotaz soudkyně, jaký by měly mít poškozené motiv činy hlásit, pokud se nestaly, Feri odpověděl: „To je otázka, která mě vede ke spekulacím, a těch já se nechci dopouštět.“

Soud s Ferim: Všechno se spárovalo, Dominik říkal, že měl sex, uvedl svědek

Krimi

Nadnesl nicméně například teze o ziskuchtivosti poškozených, svou roli podle něj mohla hrát i medializace případu. „Vysvětlit si to nedokážu, je to otázka spíše na tvrzení poškozené,“ zopakoval.

„Nikdy jsem se nedopustil žádného sexuálního násilí. Nikdy, nikdy,“ prohlásil Feri při výslechu. Ani jednu poškozených dle svých slov nevnímá jako oběť trestného činu.

„Věnuji se něčemu, co mi dva roky destruuje život. Mám pocit, jako by se proti mně spiknul svět, osoby, se kterými jsem myslel, že mám dobré vztahy rozpomenou, že najednou to dobré nebylo a je to v rozporu s důkazy,“ odpověděl Feri na dotaz zmocněnkyně poškozených, čím se v poslední době zabývá.

Doplňujícím výslechem Feriho soud uzavřel hlavní část dokazování. Obě strany si pro případné další důkazní návrhy ponechali třídenní lhůtu. Další jednání je na programu na konci července, kdy by kromě případného doplnění dokazování měly zaznít závěrečné řeči, eventuelně by mohlo padnout i rozhodnutí v případu.

„Mám břitký smysl pro humor“

Feri také komentoval své někdejší výroky, kterými se prý možná mohl někoho dotknout.

„Ty výroky měly zaznít, když mi bylo devatenáct let. Dnes je mi let šestadvacet, poslední dva roky zažívám něco, co bych nepřál ani svému nejzavilejšímu nepříteli. Snažím se být vstřícnější, empatičtější, asertivnější,“ řekl Feri. „Mám břitký smysl pro humor, mohl jsem udělat žert nebo říct něco ironicky nebo sarkasticky, co někdo mohl chápat jako nevhodné,“ doplnil.

Soud ve čtvrtek vyslechl také psychoterapeutku jedné z poškozených. Ta byla s ohledem na citlivost případu vyslechnuta opět s vyloučením veřejnosti.

Ferimu hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až 10 let vězení, protože jedné z poškozených nebylo v době údajného trestného činu osmnáct let.

Kauza kolem tehdejšího poslance TOP 09 odstartovala v květnu 2021, kdy Deník N a A2larm přinesly svědectví několika žen, které měl Feri mezi roky 2015 a 2020 sexuálně zneužít. Ženy popisovaly případy, kdy na ně měl činit nátlak a donutit je přes nesouhlas k sexu.

Kriminolog Zeman o kauze Feri a znásilňování obecně: Výpovědi obětí k odsouzení nestačí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám