Hlavní obsah

Exšéf pardubických Zelených oblékl mikinu s ruskou vlajkou a symbolem „Z“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejšího pardubického předsedu krajské organizace Strany zelených Pavla Křivku řeší policie kvůli tomu, že do pardubických ulic vynesl mikinu s velkým bílým „Z“, ruskou vlajkou a nápisem „Za vítězství“ v azbuce. Za propagaci zmíněného symbolu může hrozit i trestní stíhání. Případem se nyní zabývá policie.

Foto: Policie ČR

Pavel Křivka byl v ulicích Pardubic zachycen s písmenem Z na hrudi.

Článek

„Chodím takto ven už nějakou dobu. Zatím mi nikdo nenadával. Jenom jednou mi chlap povídal: ,Co to tady máme za Rusáka?‘. Přiznám se však, že do Prahy bych v této mikině nejel. Mám ještě další tři, klidně prodám. Tam je toho spousta. Vrátil jsem se z Číny nedávno, byl jsem tam učit češtinu,“ sdělil Křivka pro MF Dnes.

Muž, který se nyní věnuje pěstování skalniček a překladatelství, také dodal, že podporuje „zánik státu Ukrajina“. „Jeho existence nemá smysl. Utíkají z ní lidé, vylidňuje se,“ míní Křivka.

Křivku, jenž po sporech s někdejším předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem v roce 2009 stranu opustil, vyfotil na začátku dubna na pardubické třídě Míru reportér Lidových novin Tomáš Vlach.

Fotografie muže v proruském oblečení se následně rozšířila na sociálních sítích, kde si jí všimla i policie.

„Pardubičtí kriminalisté se případem zabývají od samého počátku a prověřují veškeré jeho okolnosti. Více informací poskytneme, jakmile to bude možné,“ uvedli k fotografii pardubičtí policisté na síti X.

Symbol „Z“ se původně objevoval na ruské vojenské technice poslané na Ukrajinu, kterou Rusko napadlo v únoru 2022. 

Postupem času se ale značka stala symbolem lidí podporujících ruskou invazi a režim prezidenta Vladimira Putina. Paušálně nelze říci, že každý, kdo vynese zmíněný symbol, se automaticky dopouští trestného činu, ale záleží na kontextu a situaci.

„Pokud jde o používání symbolu Z, je nutno zdůraznit, že možný trestně-právní postih se netýká paušálně vyobrazení písmene Z, avšak je vždy nutné posoudit konkrétní kontext a okolnosti vyobrazení,“ uvedla předloni policie na svém webu.

Pokud je symbol použit k podpoře invaze na Ukrajinu, kde se Rusko dopouští válečných zločinů, hrozba potrestání může být reálná, konkrétně by to mohlo být kvalifikováno jako trestný čin popírání, schvalování, zpochybňování nebo ospravedlňování genocidia nebo jiných zločinů proti lidskosti a míru.

Jsou již známy případy, kdy policie zahájila trestní stíhání proti osobám, které prezentovaly symbol „Z“.

Policie stíhá člověka za vyvěšení vlajky s písmenem Z na akci nymburských komunistů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám