Hlavní obsah

Exředitel lázní připravil pacientku s alzheimerem o dům, dostal podmínku

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Vinen. To ve středu uslyšel u Okresního soudu Plzeň-jih bývalý ředitel lázeňského sanatoria v Letinech na Plzeňsku Pavel Hucl (65), který měl podle státního zástupce podvodem připravit o dům 85letou pacientku. Od soudu odešel s tříletou podmínkou. Stejný trest si vyslechli jeho známí Pavel Kaiser (64) a Marie Šnoblová (41), kteří se na podvodu podíleli. Všichni mají navíc uhradit škodu 520 tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice odsouzených u soudu – Pavel Hucl (vlevo), Marie Šnoblová a Pavel Kaiser

Článek

„Obžalovaný Hucl využil svého postavení ředitele lázní a vylákal na poškozené podpis ke zplnomocnění prodeje její nemovitosti, přestože si musel být vědom, že je tato starší žena vážně nemocná a není schopna rozumně uvažovat,“ řekla předsedkyně senátu Drahomíra Regnerová.

Podle státního zástupce Hucl před třemi lety využil špatného zdravotního stavu 85leté Jaroslavy Křížkové a pod smyšlenou záminkou si od ní nechal podepsat plnou moc k prodeji jejího domku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ten pak prostřednictvím svého známého v realitách Kaisera a jeho spolupracovnice Šnoblové prodal za půldruhého miliónu korun, přičemž na účet seniorky přišel jen necelý milión.

„Všichni tři jednali s úmyslem získat pro sebe majetkový prospěch. Prodej nemovitosti uskutečnili, přestože věděli o špatném duševním stavu poškozené, která v důsledku rozvinuté Alzheimerovy nemoci nebyla schopná vnímat smysl prováděných úkonů,“ uvedl státní zástupce Oliver Pec.

Během podpisu plné moci nebyla při smyslech 

U Křížkové se nemoc naplno rozjela v roce 2010. Ještě před tím než seniorku, která nemá žádné příbuzné, zbavil soud svéprávnosti, si od ní Hucl nechal podepsat plnou moc na prodej jejího baráku v Řevňovicích u Příbrami.

Podle soudního znalce v okamžiku podpisu plné moci a kupní smlouvy nebyla Křížková vůbec schopna chápat, co se kolem ní děje.

Seděla na posteli a byla úplně mimo realitu. Vletěl jsem na Hucla, co to má znamenat. Jen sklonil hlavu a mlčel.
Miloš Matoušek

„Při jedné z kontrol jsem v pacientském spise paní Křížkové našel zplnomocnění ředitele Hucla k prodeji jejího baráku s pozemkem,“ líčil u soudu spolumajitel sanatoria Miloš Matoušek. Okamžitě šel zjistit, v jakém zdravotním stavu se seniorka nachází.

„Seděla na posteli a byla úplně mimo realitu. Vletěl jsem na Hucla, co to má znamenat. Jen sklonil hlavu a mlčel. Během patnácti minut byl bez práce, odevzdal služební telefon a nechal jsem ho odvézt domů,“ pokračoval Matoušek.

Když pak zjistil, jak se věci mají, požádal Kaisera se Šnoblovou, aby zrušili prodej majetku Křížkové. „Vysmáli se mi do očí, že jí nic nevrátí,“ vypovídal dále Matoušek. Hucla měl za velmi seriózního člověka. Změnu v jeho chování poznal právě v roce 2010.

„Řekl jsem mu, že už má důchodový věk a že na konci roku skončí. Od té doby se choval divně,“ pokračoval Matoušek. Soudu také řekl, že Hucl měl dluh z předešlého podnikání.

Hucl starostovi: pacientka je svéprávná a v exekuci 

Hucl se hájil tím, že ho Křížková sama o prodej nemovitosti požádala. „Říkala, že s tím potřebuje pomoci, že vůbec nikoho nemá a je na všechno sama. O tom, že je vážně nemocná, jsem neměl tušení. Působila na mne úplně normálně. O jejím zdravotním stavu jsem se dozvěděl, až když mě vyslýchala policie,“ vypovídal před soudem Hucl.

Jak je možné, že dostala Křížková jen dvě třetiny z prodejní ceny domu, se snažil vysvětlit Kaiser. „Provize z prodeje byla 211 tisíc korun, kterou jsem si rozdělil se Šnoblovou. Zbytek tvořily náklady spojené s realizací prodeje, jako například znalecký posudek nebo daň z převodu nemovitosti,“ prohlásil Kaiser.

Podle starosty Řevničova Jiřího Petráška přišel Hucl na obecní úřad s tím, že Křížková má dluhy a hrozí jí exekuce. „Ukázal od ní podepsanou a úředně ověřenou plnou moc k prodeji jejího baráku a lékařskou zprávu o tom, že je svéprávná. Na to konto nemovitost prodali s tím, že se vyrovnají s exekutorem a zbytek peněz dají paní Křížkové na přilepšenou,“ řekl Petráček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám