Hlavní obsah

Exposlance Vondrušku bude za bití politického vězně řešit stejný soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) ve středu vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který si stěžoval na porušení zákona v případu bývalého komunistického poslance Josefa Vondrušky. Ten byl obžalován z bití politického vězně Jiřího Wolfa, kterého se měl dopustit v osmdesátých letech jako vychovatel ve věznici v Minkovicích u Liberce.

Článek

Okresní soud v Liberci exposlance obžaloby zprostil, odvolací soud ale případ vrátil zpátky a nařídil, aby se kauzou zabýval jiný trestní senát. To se ale nelíbilo ministrovi, který v tom spatřoval porušení práva na zákonné soudce a NS mu dal za pravdu.

Odvolacímu soudu se nelíbilo, že se jeden ze členů původního senátu účastnil výslechu svědka v přípravném řízení. „Samotná účast soudce u takového neodkladného úkonu ale není důvodem pro jeho vyloučení,“ prohlásil ale předseda senátu NS Petr Šabata a upozornil, že NS v žádném případě nerozhodoval o samotné podstatě věci, ale jen o procesním pochybení. Vondruškovi hrozí až desetileté vězení, svou vinu ale od začátku popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám