Hlavní obsah

Exministryně Valachová obviňovala Peltu. U soudu mluvila přes devět hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než devět hodin ve čtvrtek vypovídala v kauze údajně zmanipulovaných stamilionových sportovních dotací jako svědkyně někdejší ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová. Na jejím výslechu, který začal ráno, bylo znát, že stojí na straně obžaloby proti těm, kteří usedli na lavici obžalovaných. Označila je za zločinné spolčení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová u soudu

Článek

Jde o bývalou přímou podřízenou Valachové, exnáměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou, také o někdejšího šéfa ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu, o bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FČAR) Miroslava Peltu, současného šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a také generálního sekretáře ČUS Jana Boháče.

Celou tuto pětici Valachová při rozhovoru s novináři během soudní přestávky označila za zločinné spolčení.

„Zakrývali to přede mnou“

„Pravidla na neinvestiční dotace i na investice ministerstva školství byla nastavena jasně a transparentně, a ti, co sedí na lavici obžalovaných, je úmyslně nedodržovali, obcházeli, porušovali a tento stav zakrývali nejen přede mnou, ale celou poradou vedení resortu,“ měla jasno Valachová, kterou už soud již jednou vyslýchal, a to v roce 2020. Její čtvrteční výslech měl být pouze doplňující.

Právě Valachovou však označují obžalovaní za strůjce a viníka chaosu a nejasností ohledně kritérií pro určení dotací českým sportovním klubům a sdružením v roce 2017, o který v případu jde.

Šéf unie sportu Jansta o kauze dotací pro sport: Hlavní odpovědnost má exministryně Valachová

Domácí

„Mě moc nepřekvapuje, že zločinné spolčení obžalovaných toto tvrdí, ale pravda je jasná – já jsem naopak do jejich chaosu, kterým jim vyhovoval a chtěli si ho uchovat i následně, zasáhla, a jsem velice ráda, že jim to nevyšlo. A že tzv. špinavé sportovní peníze v roce 2017 do sportovního prostředí díky mému zásahu zastavením všech dotací neodešly,“ brání se Valachová.

Čtvrteční výslech někdejší neúspěšné kandidátky na šéfku ČSSD provázely opakované hlasité přestřelky mezi ní a obhájci, ale také mezi advokáty a státním zástupcem. Obhajoba se totiž několikrát snažila na některých výrocích Valachové prokázat, že je jako svědkyně nevěrohodná a zaujatá.

Valachová u soudu znovu popřela, že by jakkoli vstupovala do dotačních řízení a ovlivňovala je nebo že by vydávala pokyny, které projekty mají být úspěšně a které nikoli.

„Obžalovaní neustále přinášejí nové a nové verze, co v době těch programů bylo. Já ale celou dobu říkám, že jsem do těch řízení nevstupovala, o čemž Kratochvílová i Bříza moc dobře věděli… Naopak Bříza byl poučován, že nesmí komunikovat s žadateli o dotace,“ hájila se Valachová.

Osobní vztah s Kratochvílovou popřela

„Přiznám se, že jsem teď absolutně rozezlená, protože na jaře 2017 jsem byla šokovaná, že se něco takového stalo. Tehdy jsem se domnívala, že šlo o nějaké nedorozumění, možná pochybení, které se vysvětlí. V tuto dobu musím říct, že nepochybuju o tom, že ti, co jsou na lavici obžalovaných, obcházeli pravidla resortu úmyslně. To je absolutně jasné,“ uvedla.

Před soudem pak odmítla tvrzení několika svědků, že v té době měla blízký vztah s obžalovanou Kratochvílovou, která v jejím služebním bytě dokonce jednu dobu žila.

„S paní náměstkyní jsem žádný osobní vztah neměla… Je lež, že jsme se znaly z Brna. Žádné kamarádky z Brna, jak někdo šířil. Poznala jsem ji až na Úřadu vlády při výběrovém řízení,“ podotkla exministryně.

„Moje vztahy s ní nebyly o nic osobnější a bližší než s dalšími kolegy,“ dodala Valachová.

Pelta o odposleších: Prostě jsem takhle žvanil a už mi to zůstane

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám