Hlavní obsah

Exmanželka vraha Pacovského viní policii a soudy z nečinnosti

Novinky, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Anna Pacovská, exmanželka Ladislava Pacovského (49) a matka jednadvacetiletého Johna, kteří jsou stíháni za trojnásobnou vraždu v Litvínovicích na Českobudějovicku, obvinila v rozhovoru s Právem české policisty a soudce, že proti jejímu násilnickému manželovi nic nepodnikli, přestože důvodů k tomu měli dost a v Rakousku byl na něho vydán zatykač.

Foto: Josef Zajíc

XV.mezinárodní setkání jízdních policií v Ostravě. 1. 9.2012

Článek

"Nikdy mi nepomohli, nechránili a naopak rušili rozhodnutí rakouské justice," řekla Právu Pacovská, která nyní žije ve Vídni. Její tvrzení ale odmítá ředitel českobudějovické policie Stanislav Svoboda.

"Rozhodnutí rakouských soudů u nás neplatí. Každá země má své zákony. O zatykači v Rakousku nás tamní policie vůbec neinformovala," dodal Svoboda.

Manželé Pacovští emigrovali počátkem 80. let do Rakouska. Oba si zde vybudovali slušnou existenci. Pacovská se však s manželem rozvedla v květnu 2001, protože ji systematicky mlátil a tyranizoval. Nějakou dobu před rozvodem musela pobývat dokonce ve vídeňském domě pro ženy.

Soud Pacovského pustil do domu v Litvínovicích

"Můj exmanžel dostal od rakouského soudu zákaz vstupu do našeho vídeňského bytu i do mého domku v Litvínovicích. Nesměl se ke mě přiblížit na vzdálenost sto metrů. Doufala jsem, že se tak všechno vyřešilo a že už ho nikdy neuvidím," vzpomíná Pacovská.

Nic se však podle ní hlavně v Čechách nezměnilo. Pacovský se i přes rakouský zákaz usídlil v jejím litvínovickém domě. "Navíc v létě roku 2002 okresní soud v Českých Budějovicích mému bývalému manželovi vstup do domu znovu umožnil. A to bez toho, aniž bych byla u tohoto rozhodnutí přítomna. Přitom jsem dům zdědila po rodičích. Nepomohlo mi ani odvolání u krajského soudu, které bylo vyřešené hned nato," vysvětlovala své trápení s českou justicí Pacovská.

"Zažila jsem hlavně v Litvínovicích strašné peklo, kdy jsem nemohla už nikomu věřit. Když jsem zavolala policii, že mě bije, na chvíli nás odvezli, sepsal se protokol a vše začínalo nanovo," zlobila se Pacovská.

Pomáhali pouze sousedé

Podotkla, že u soudů ani policie neměla žádnou ochranu. "Ohrožoval mě i celé okolí. Podala jsem asi dvacet trestních oznámení, ale on se soudům jen vysmíval a nepřebíral obsílky," sdělila Pacovská. Pomáhali jí prý pouze sousedi.

Podle ní se jejího exmanžela báli i policisté. Poznamenala, že to, co přišlo po podzimu loňského roku, bylo nejhorším obdobím jejího života. V listopadu minulého roku se ji Pacovský snažil přejet ve Vídni autem a rakouská policie na něho proto vydala zatykač. "V tom byli v Rakousku lepší, ale nechápala jsem, proč česká policie nespolupracuje s rakouskou. Stačilo pro něho dojet do Litvínovic a na hranicích ho předat.

Věděla jsem, že pokud není za mřížemi, musíme se mít všichni na pozoru," vzpomíná na strašné chvíle žena. V prosinci 2002 na ni a zámečníka začal střílet Pacovský v Litvínovicích z plynové pistole. "Zase se nic nestalo.

Přestala jsem do Čech od té doby jezdit a spoléhala na to, že když se pokusí vydat do Vídně, Rakušané ho chytnou," konstatovala Pacovská.

Nechce uvěřit synově spoluvině

Stále nechce věřit tomu, že by v Litvínovicích střílel i její jednadvacetiletý syn. "Doufám, že to tak nebylo. Svého syna jsem za poslední dva roky téměř neviděla. Byl výhradně pod vlivem otce, který ho strašně terorizoval. Zakázal, abychom se stýkali, a tak jsme se viděli jen párkrát," litovala situace se synem Pacovská.

Jednadvacetiletý John má ve Vídni pronájem a ještě navštěvuje obchodní školu. Pacovská pracuje u firmy jako daňový poradce, a jak sama tvrdí, možná i její úspěch v povolání manžel neunesl, protože posledních osm let nic nedělal.

Policie se hájí

"Postup policie při vyšetřování trestných oznámení na Ladislava Pacovského, které předcházely trojnásobné vraždě v Litvínovicích, se může všem jevit jako pomalý. Pravda však je, že policisté postupovali jenom v rámci vymezených pravomocí," řekl Právu českobudějovický policejní ředitel Svoboda.

Poznamenal, že na Pacovského podala jeho exmanželka celkem pět trestních oznámení a dalších šest lidé v obci. "Sedmého července bylo vyhlášené celostátní pátrání na Ladislava Pacovského v souvislosti s jeho obviněním z trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci," sdělil Svoboda.

Jednalo se o případ, kdy v říjnu minulého roku střílel na svou ženu a z plynové pistole. Pacovskému hrozí za tento trestný čin až jeden rok odnětí svobody.

Svoboda dále uvedl, že Pacovského nedokázali policisté zastihnout, protože se v Litvínovicích zdržoval jen střídavě, a pokud v domku byl, neotvíral. "Policisté nemohli do domu vniknout násilím," uvedl Svoboda. Situaci navíc komplikovalo Pacovského české i rakouské občanství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám