Hlavní obsah

Exhejtman Rozbořil popřel, že by expolicistovi nabídl úplatek

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Bývalý olomoucký hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil ve středu před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě odmítl, že by někdejšímu náměstkovi krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi nabídl úplatek v případu stavby jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích, kvůli níž je souzen v kauze Vidkun.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Rozbořil (vpravo) u olomouckého krajského soudu

Článek

„Neměl jsem k tomu důvod,“ prohlásil Rozbořil. Obžaloba ale tvrdí, že na schůzce v srpnu 2015 s Kadlecem vyšetřování okolností výstavby jezdeckého areálu probíral, a když mu expolicista přislíbil, že věc bude odložena, Rozbořil mu navrhl, že zařídí, aby z toho měl nějakou ekonomickou výhodu. „Chtěl jsem jen zjistit, proč vyšetřování trvá tak dlouho. Blokovalo to vyplácení dotací na jiné akce,“ tvrdil exhejtman.

Kauza Vidkun je vykonstruovaná, jednal jsem v souladu se zákonem, řekl Kadlec

Krimi

Připustil však, že z policejních odposlechů lze nabýt dojmu, že Kadlec je mu za něco vděčný. „Co by to mělo být, mě nenapadá. Nic jsem pro něj nikdy neudělal,“ uvedl a vzápětí v té souvislosti zmínil poslance Parlamentu ČR a krajského předsedu olomoucké ČSSD Jiřího Zemánka. Ten prý po něm chtěl, aby Kadlece požádal, ať ovlivní jednu z kauz, která také figuruje v obžalobě. Vypověděl, že se Zemánkem s tímto požadavkem za ním přišel vlivný podnikatel Ivan Kyselý, který je v kauze Vidkun rovněž obžalován.

„Stalo se to, když jsme se náhodně potkali v kavárně Opera. Odmítl jsem je s tím, ať mě do takových věcí netahají. A to byl možná ten důvod, za co mi Kadlec mohl být vděčný. V opačném případě by teď třeba měl v obžalobě o skutek víc,“ vysvětlil Rozbořil.

Korupční vztahy

V kauze Vidkun je Rozbořil obžalován z podplácení, Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, Kyselý, který kvůli hospitalizaci k soudu zatím nedorazil, z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Před soudem stojí i bývalý šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, jenž čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Detektiv vyzradil operaci Vidkun, dostal podmínku

Krimi

Případ podle obžaloby odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Kadlec měl Kyselému pravidelně a účelově poskytovat informace z devíti trestních řízení. Informace o nich získával mimo jiné i od svého tehdejšího podřízeného Petrůje.

Kromě Kyselého, jenž nadále podniká v realitách, změnili všichni obžalovaní své profese. Kadlec byl kvůli kauze propuštěn, přičemž výpověď neúspěšně napadal u soudů. Petrůj byl postaven mimo službu, Rozbořila stála kauza politickou kariéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám