Hlavní obsah

Exekutoři terorizovali rodiče dlužníka, soud je potrestal za útisk

Právo, Patrik Biskup

Více než jedenáct let už neviděli Jiří a Dáša Hořejší z Tachova svého dospělého syna Petra. O to větším překvapením pro ně bylo, když u nich v loňském roce zazvonili exekutoři, aby si vymohli splacení sedmdesátitisícového dluhu ze synova podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Po šesti hodinách naléhání, vyhrožování a psychického nátlaku nakonec manželé podlehli, zaplatili polovinu peněz a zbytek se zavázali uhradit ve splátkách.

Tachovský soud nyní rozhodl, že exekuce byla provedena nezákonně a že se oba vykonavatelé exekutorského úřadu dopustili trestného činu útisku. Za to dostali čtyři měsíce vězení s roční zkušební dobou. Jde zřejmě o vůbec první soudní rozhodnutí, kdy exekutoři budou pykat za šikanu.

Bydliště syna je nezajímalo

„Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Objevili se tu dva pánové s tím, že jsou vykonavatelé exekutorského úřadu Plzeň-město a přišli vykonat exekuci na majetek syna Petra,“ popisoval setkání s exekutory Jiří Hořejší.

„Syn s námi jedenáct let nebydlí, od roku 2006 má tady i zrušený trvalý pobyt,“ dodal Hořejší. „Ti muži argumentovali tím, že mají na soudním rozhodnutí naši adresu, a že i kdyby syn bydlel naproti ve vchodě, tak je to nezajímá,“ líčil Hořejší.

Psychický teror nevydrželi

S manželkou se jim snažili vysvětlit, že se syn v bytě skutečně už roky nezdržuje a nemá tam ani žádné věci. Vzdorovali do doby, než před domem zastavila dodávka a exekutoři se chystali nakládat veškeré vybavení bytu.

„Když na vás tlačí šest hodin, tak vás to rozloží i kdybyste nechtěl. Než si všechny věci nechat odvézt a pak dva měsíce čekat na rozhodnutí, že to je moje a na vlastní náklady si to zase odvážet zpátky, tak jsme raději přistoupili na jejich nabídku, že zaplatíme půlku dluhu hned a zbytek ve splátkách,“ pokračoval Hořejší. Dodal, že takový psychický teror, jakému byl spolu s manželkou exekutory vystaven, by nepřál největšímu nepříteli.

„Nerespektovali vůbec nic. Když začali oblepovat jednotlivé kusy nábytku a došlo i na ledničku, tak mě úplně šokovali. Zeptal jsem se, co mám dělat s potravinami v mrazáku. Na to mi odpověděli, že to naházejí do vany,“ pokračoval Hořejší.

Jeho žena si nejprve myslela, že jde o nějaký žert natáčený skrytou kamerou do televizní show. „Pořád jsem čekala, že někdo najednou řekne stop a pak se tomu zasmějeme,“ vzpomínala Dáša Hořejší.

Chtěli peníze za každou cenu

Soud pro jednání exekutorů omluvu neměl. „Tady šlo čistě o to, za každou cenu dostat z poškozených nějaké peníze ber kde ber. Vůbec si neprověřili, zda se tam povinný skutečně zdržuje,“ prohlásil soudce Miroslav Vajgant.

Podle něho z exekutorského spisu navíc vyplynulo, že předchozí exekutor už žádal o ustanovení opatrovníka, protože povinný byl neznámého pobytu.

„Už jen z této skutečnosti nemohli vykonavatelé nabýt přesvědčení, že se povinný zdržuje v bytě poškozených. Sousedů se neptali, a kdyby to udělali, tak jim řekli, že už tady leta letoucí nebydlí. Navíc i policisté je upozornili, že po něm už asi tři roky pátrají a nikdo neví, kde je,“ dodal Vajgant.

Vracet nechtějí

Odsouzením vykonavatelů peripetie manželů Hořejších ale nekončí. Stále totiž nedostali nazpět peníze, které od nich vykonavatelé neoprávněně vymohli. „Třikrát jsme psali na příslušný exekutorský úřad, aby nám vrátili 35 tisíc korun. Odepsali nám, že nic nedostaneme, že jsme peníze vydali dobrovolně a ať si to vymůžeme od syna, za kterého přišli dluh vymáhat,“ uzavřel Hořejší.

Propíranému exekutorskému úřadu šéfuje Jitka Wolfová, která vykonavatele do bytu Hořejších poslala. Deník Právo se ji snažil kontaktovat, aby se mohla vyjádřit, proč odmítá vrátit neoprávněně vybrané peníze. Její asistentka slíbila, že šéfové předá kontakt na reportéra Práva a určitě se ozve. To se ale nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám