Hlavní obsah

Etzler u soudu na kompromis nepřistoupil: Za svoloč bych se omlouvat nechtěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý novinář Tomáš Etzler ve čtvrtek u odvolacího senátu pražského městského soudu odmítl možnost kompromisu v jeho sporu s influencerkou Jordankou Jiráskovou. Té se podle nepravomocného rozsudku měl omluvit za to, že ji ve svém tweetu označil za kolaborantku a proruskou svoloč. Soud nakonec kvůli doplnění důkazů jednání odročil na leden.

Jordanka Jirásková s Jindřichem Rajchlem a Tomáš Etzler u odvolacího souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Hned z kraje jednání předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad navrhl stranám kompromisní řešení. „Řešení by mohlo být takové, že by se pan žalovaný omluvil za slovo ‚svoloč‘ a vy byste netrvali na omluvě ke slovům ‚kolaborantka‘ a ,prokremelská‘,“ řekl směrem k Jiráskové Novosad.

Etzler na to reagoval tím, že si návrhu sice váží, ale omlouvat by se Jiráskové nechtěl.

Etzler označil Jiráskovou loni v říjnu na Twitteru za kolaborantku a prokremelskou svoloč. To bylo podle jeho právního zástupce Artura Ostrého vyprovokované twitterovou reakcí Jiráskové na status české armády, která gratulovala k útoku na Kerčský most.

„Odsoudila jsem radování se Armády ČR ze smrti lidí,“ prohlásila ve čtvrtek Jirásková. Podle Jiráskové byl útok na most teroristickým činem.

Podle právního zástupce Jiráskové Jindřicha Rajchla Etzlerův tweet vyvolal neustálé dehonestující útoky vůči jeho klientce. „Žalobkyně se cítí dehonestována, poškozována neustálými útoky a ty útoky pokračují. Ta omluva je to gros celé věci,“ prohlásil Rajchl.

Žijeme podle něj v emocionálně rozjitřené době a „je otázkou času, než slovní útoky přejdou ve fyzický útok“.

„To není polemika, nesouhlas, věcná kritika. To je pouze a jenom dehonestace a snaha vyvolat negativní emoce vůči žalobkyni,“ pokračoval Rajchl, podle kterého je Etzlerův tweet za hranou svobody projevu. „Ve vztahu k veřejnému mínění to slovo ‚kolaborantka‘ poškozuje žalobkyni ještě více než ta ‚svoloč‘,“ poznamenal advokát.

„Nejvíce mě poškozují slova prokremelská kolaborantka. Je pravda, že možná někdy vypadám provokativně, postuju fotky v plavkách, … na hejty jsem zvyklá, ale tady jde o ty slova prokremelská kolaborantka. V tu chvíli mi v podstatě polovina republiky přála smrt,“ řekla Jirásková.

Jirásková se také u soudu hájila, že dlouhodobě odsuzuje ruskou agresi na Ukrajině, veřejně podporuje Ukrajinu, ale také odsuzuje některé kroky Armády ČR.

„Klient žalovanou za svoloč označil pro její sympatie k Rusku, té podpory tažení Ruské federace na Ukrajině,“ řekl Etzlerův advokát Artur Ostrý s tím, že sama Jirásková šíří prokremelský narativ. Sama se podle něj prezentuje jako součást tzv. dezolátní scény, kdy na demonstraci označila přítomné „dezoláti moji“. Jirásková u soudu tvrdila, že jde o legraci a sarkasmus.

Ostrý také zmínil konflikt, ke kterému došlo před srpnovým projednáváním žaloby, kdy Jirásková vrazila facku novináři Martinu Bartkovskému. „Žalující strana tvrdí, že od verbální agrese na sítích je velmi blízko k fyzické agresi, nicméně sama (Jirásková) neváhala a zbila novináře před soudem jenom proto, že o ní nepěkně referoval v předchozím jednání,“ poznamenal Ostrý. „To samo o sobě vypovídá o tom, jakým způsobem je protistranou k právu v této oblasti přistupováno,“ dodal.

Obvodní soud pro Prahu 7 uložil v srpnu Etzlerovi povinnost omluvit se Jiráskové formou tweetu, vyvěšeného na jeho účtu sociální sítě X po dobu tří měsíců. Jirásková žádala kromě omluvy ještě 20 tisíc korun, tento požadavek ale soud zamítl.

Bývalý novinář Etzler se má omluvit influencerce za slova o „kolaborantce a prokremelské svoloči“

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám