Hlavní obsah

Entomolog kšeftoval s chráněným hmyzem ve velkém

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Jako v entomologickém oddělení s nejcennějšími kusy prestižního muzea to vypadalo v jedné z policejních kanceláří v Brně v ulici Cejl. Kriminalisté tam totiž umístili mimořádně cennou sbírku motýlů a brouků, kterou zabavili po dlouhodobém pátrání a vyšetřování muži z okresu Frýdek-Místek, který se léta zabýval nezákonným obchodováním s chráněnými živočichy.

Brněnští kriminalisté se zabavenou sbírkou motýlůVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Řada z nich je na mezinárodních seznamech ohrožených druhů. Sbírka čítá celkem 9147 kusů, její tržní hodnota odhadem činí nejméně deset milionů korun. Jen například jasoně červenookého, který u nás už vyhynul nebo byl vyhuben, je v zadržené sbírce 1857 kusů, přičemž jeden se na černém trhu prodává za cenu od 200 do 250 eur (pět až sedm tisíc korun).

Jeho cena na Slovensku, kde se druh ještě vzácně vyskytuje, je dokonce stanovena na téměř pět set eur. Další stovky motýlů k prodeji byly určeny jako jasoňové dymnivkoví, jejichž cena je jen o málo nižší.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Celá sbírka čítá přes devět tisíc kusů.

„Případem, na který jsme narazili z běžně dostupných veřejných informačních zdrojů, jsme se začali zabývat už v září 2018. Podnětem pro zahájení úkonů trestního řízení se staly nabídky neživých preparovaných, zvláště chráněných druhů motýlů na světově známém aukčním portále. V nabídce jednoho prodejce se kromě běžných a nechráněných druhů objevili i motýli jako jasoň červenooký a jasoň dymnivkový, kteří jsou zařazeni mezi zvláště chráněné druhy v kategorii kriticky ohrožený,“ uvedl kriminalista Josef Bečvář.

Včely ve velkém zabíjeli nemoci i roztoči

Domácí

„Jasoň červenooký je zároveň uveden v příloze II Mezinárodní úmluvy CITES a evropského nařízení v příloze A, je tak řazen mezi druhy přímo ohrožené vyhynutím nebo vyhubením. V případě uvedeného prodejce se tak nejednalo pouze o ojedinělé nabídky jednotlivých kusů, se vzácným hmyzem muž obchodoval ve větším množství,“ dodal.

Skončí pravděpodobně v muzeu

I přes veškeré úsilí se však policistům v minulosti nepodařilo k prodejcům dostat. Proto musel být případ na začátku roku 2019 odložen.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalisté Josef Bečvář (vlevo) a Radim Hönig ukazují nejvzácnější část zabavené sbírky: stovky jasoňů červenookých.

Jak vysvětlil další z kriminalistů Radim Hönig, bylo to zejména proto, že nabídky se v té době objevovaly především v USA. Policisté však případ dál sledovali a zlom nastal poté, co se vzácné druhy začaly nabízet i v ČR, byť se prodejce snažil budit dojem, že prodává ze zahraničí.

Nejhorší invaze sarančat za čtvrt století připomíná scény z hororu

Svět

„Nakonec jsme se dostali až k profesionálnímu entomologovi, nyní nezaměstnanému, u nějž jsme při domovní prohlídce zabavili sbírku, která nemá v dějinách kriminalistiky obdoby. Mimo tisíců exemplářů v kazetách byly už další připravené k odeslání i s adresami kupců,“ doplnil Hönig.

Pachateli, u nějž zabavili rovněž hotovost v eurech a dolarech v hodnotě milionu korun, hrozí tři roky vězení. Sbírka nyní putuje z Brna do Prahy k přesnému odbornému zatřídění. Po ukončení vyšetřování, které stále probíhá, zřejmě skončí v muzeu. Jak kriminalisté také naznačili, o praktikách prodejce zřejmě mohli jeho kolegové už dlouho vědět. „Těchto sběratelů odborníků je jen hrstka a většinou se mezi sebou dobře znají,“ doplnil Bečvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám